EK u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima: “Bit ćemo uz novinare i štititi ih, bez obzira gdje se nalazili”

EK u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima: “Bit ćemo uz novinare i štititi ih, bez obzira gdje se nalazili”

Neovisni novinari štite slobodu izražavanja, jamče pristup informacijama svim građanima i pridonose temeljima demokracije i otvorenih društava, kaže se u srijedu u izjavi Europske komisije u povodu Međunarodnog dana borbe protiv nekažnjivosti zločina nad novinarima.

“Nekažnjivost zločina nad novinarima mora prestati, na našem teritoriju ili bilo gdje u svijetu”, kaže se u zajedničkoj izjavi visokog predstavnika EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josepa Borrela i potpredsjednice Komisije Vere Jourove.

“Nažalost, glas i priče neovisnih novinara nastavljaju se ušutkavati u cijelom svijetu, uključujući i Europsku uniju”, dodaje se u izjavi.

Komisija navodi da je prošle godine u 23 države članice EU-a napadnuto 908 novinara i medijskih djelatnika, a njih 175 bilo je žrtvama napada ili incidenata tijekom prosvjednih okupljanja.

Digitalna i internetska sigurnost postala je glavna briga za novinare zbog poticanja mržnje na internetu, prijetnji fizičkim nasiljem, a posebno su ugrožene novinarke, od kojih je velika većina, 73 posto, doživjela online nasilje tijekom svoga rada.

“Bit ćemo uz novinare i štititi ih, bez obzira gdje se nalazili. Nastavit ćemo podržavati slobodno i raznoliko medijsko okruženje, podržavati kolaborativno i prekogranično novinarstvo te se boriti protiv kršenja slobode medija. Nema demokracije bez medijske slobode i pluralizma. Napad na medije je napad na demokraciju”, kaže se u izjavi Josepa Borrela i Vere Jourove. (Hina)

Foto: Pixabay

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI