Edukacija o pružanju prve pomoći “Oživi me”: dr.Ivana Portolan-Pajić: “Veseli nas činjenica što se svake godine odazove sve više građana”

Edukacija o pružanju prve pomoći “Oživi me”: dr.Ivana Portolan-Pajić: “Veseli nas činjenica što se svake godine odazove sve više građana”

Danas na Cvjetnom trgu u organizaciji Zaklade “Hrvatska kuća srca” i u suradnji sa Studenskom udrugom StEPP i Gradom Zagrebom održala se manifestacija “Oživi me”.

Građani su imali priliku educirati se o kardiopulmonalnom oživljavanju te o postupku pružanja prve pomoći kod opstrukcije dišnog puta i obilnog vanjskog krvarenja. Nutricionisti iz Savjetovališta za prehranu Grada Zagreba mjerili su građanima indeks tjelesne mase i savjetovali ih o načinima zdrave prehrane.

Zamjenica pročelnika Gradskog ureda za zdravstvo i članica Upravnog odbora Zaklade “Hrvatska kuća srca” dr.med.Ivana Portolan Pajić kazala je kako ih veseli činjenica sve večeg odaziva građana.

“Veseli nas činjenica što se svake godine odazove sve više građana, no to i dalje nije dovoljno kako bi dosegli europske brojke kojima težimo. U Hrvatskoj znanje o postupku oživljavanja posjeduje svega deset posto stanovništva, dok u skandinavskim zemljama čak 60% slučajnih svjedoka zna kako pristupiti oživljavanju.

Cilj akcije “Oživi me” je educirati što više građana u cijeloj Hrvatskoj, a za takav uspjeh potrebno je edukaciju o oživljavanju uvrstiti u obavezni obrazovani program.”, istaknula je Ivana Portolan Pajić.

Javnozdravstvena akcija “Oživi me” provodi se od 2014. godine i zahvaljujući njoj preko 3.500 građana educirano je za oživljavnje i pružanja prve pomoći. Ususret velikim vrućinama i povećanom riziku od srčanog zastoja, znanja o postupku oživljavanja još su i važnija i potrebnija.

Autor/Totalno.hr/Foto/Božidar Bebek
Foto galerija:

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI