MUP i partneri educiraju prvašiće o sudjelovanju u prometu “Poštujte naše znakove”

MUP i partneri educiraju prvašiće o sudjelovanju u prometu “Poštujte naše znakove”

U koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog danas je u organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i ministarstva znanosti i obrazovanja održana tradicionalna edukativna manifestacija “Poštujte naše znakove”.

Radi se o edukativnoj, djeci prilagođenoj akciji, kroz koju ih policija uči prometnoj kulturi i značenju prometnih znakova te im usađuje poruku da im je policajac prijatelj i pomagač. Akcijom se, također, nastoji podići svijest o važnosti poštivanja prometnih propisa kao i učenju najmlađih sudionika u prometu o potencijalnim opasnostima.


Ovvo je nastavak akcije koje u mjesecu rujnu kontinuiran provodimo već 24 godine –naglasio je Marko Rašić, načenik Policijske uprave zagrebačke- cilj je učenike nižih razreda onovnih škola a posebno prvaščiće upoznati s kakvim se sve opasnostima mogu sresti u prrometu na njihovom putu do škole. Isto tako želja nam je da senzibliziramo javnost, posebno vozače na dodatni oprez posebno u školskim zonama. Želimo skrenuti i pozornost roditeljima da svojoj djeci budu uzor i primjer. To podrazumjeva i dodatan oprez kada voze svoju djecu, da poštuju prometne propise te da djeca budu vezana. Zadnji pokazatelji ukazuju na to da djeca najvviše stradavaju kao putnici dok su prije nekoliko godina najčešće stradavali kao pješaci. Svi moramo doprinjeti tome da naša djeca budu sigurna u prometu.

Kroz igru sa djecom kaže Marko Rašić, nastojimo stvoriti kod djece sliku da su policajci njihovi prijatelji, da su njihovi čuvari i pomagači. Zadovoljstvo je reći da na području policijske uprave zagrebačke ove godine nismo imali smrtno stradavanje djec do 14 godina. No, treba naglasiti da djeca ponajprije vide u roditeljima svoje uzore, pa tako i upijaju njihovo ponašanje u prometu pa je to i poruka roditeljima da budu dobar primjer svojoj djeci.

Na današnjem događanju je pokrenuta i nova akcija za osobe starije životne dobi koji su vozači da kontroliramo njihov vid. Neka istraživanja koja su provedena u svijetu govore da je oko 60 posto slabi vid kriv za prometne nesreće. Akcija je krenula u Zagrebu a uskro će se proširiti i na cijelu Hrvatsku.
Danas su djeca užilvaa u edukativnoj predstavi, na raspolaganju im je bio poligo, a Crveni se križ uključio s demonstracijama pružanja prve pomoći.

-Svake godine se grad Zagreb priključuje ovoj akciji gdje djeca kroz zabavu uče o znakovima, o ponašanju u prometu i prometnoj kulturi što zapravo spašava živote –naglasila je zamjenica gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević- Sigurno je da će ovo druženje djeci omogućiti da saznaju nešto novo o tome kako se sigurno kretati u prometu.

Piše Željko Krznarić/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI