Macron kaže da će se o tri dužnosti u EU-u odlučiti na summitu, o predsjedniku ECB-a kasnije

Macron kaže da će se o tri dužnosti u EU-u odlučiti na summitu, o predsjedniku ECB-a kasnije

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je u nedjelju po dolasku na izvanredni summit EU-a u Bruxellesu da bi čelnici trebali postići dogovor o novom predsjedniku Komisije, Europskog vijeća i visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku, a o predsjedniku Europske središnje banke trebalo bi se odlučiti kasnije te da dvije od četiri pozicije moraju dobiti žene.

“Odlučit ćemo o novom timu, tri od četiri imena danas, što se tiče Europske banke vjerojatno malo kasnije”, rekao je Macron pri dolasku na summit.

Macron je dodao da inzistira na kompetenciji kandidata, spomenuvši pritom Michela Barniera, Margrethe Vestager i Fransa Timmermansa, te da treba voditi računa o spolnoj i zemljopisnoj ravnoteži.

EU se mora dogovoriti oko raspodjele dužnosti na pet pozicija – predsjednika Europske komisije, predsjednika Europskog vijeća, guvernera Europske središnje banke te visokog predstavnika za vanjsku i sigurnosnu politiku. Dio paketa je i predsjednik Europskog parlamenta, ali njega biraju zastupnici i tu Europsko vijeće nema nadležnosti.

Prije početka summita pojavile su se neslužbene informacije da je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk predložio je da se mjesto glavnoga izvršnog dužnosnika EU-a dodijeli europskome političkom bloku lijevog centra u novom petogodišnjem mandatu Europske komisije. To bi značilo da bi predsjednik Komisije postao kandidat socijalista Frans Timmermans.

To bi značilo da Nijemac Manfred Weber, zastupnik u Europskom parlamentu koji je vodio kampanju kao vodeći kandidat Europske pučke stranke (EPP), neće dobiti mjesto predsjednika Europske komisije premda je EPP relativni pobjednik na europskim izborima.

Mađarski premijer Viktor Orban poslao je pismo predsjedniku Europske pučke stranke u kojem kaže da bi pristanak pučana da Timmermans bude predsjednik Komisije “bio ponižavajući” i ” povijesna greška”.

“Potpora EPP-a tome dogovoru bila bi vrlo ozbiljna, čak povijesna greška. To bi značilo da politička stranka, koja je dobila izbore, predala poziciju za koju se borila”, napisao je Orban. (Hina)

(Foto av: LUDOVIC MARIN/AFP/Getty Images)

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI