Dužnosnici BiH: Unatoč političkim prijeporima BiH korak bliže članstvu u NATO-u

Dužnosnici BiH: Unatoč političkim prijeporima BiH korak bliže članstvu u NATO-u

Politički prijepori o tome treba li BiH postati punopravna članica NATO-a ne mogu dovesti u pitanje činjenicu da je njezin Akcijski plan za članstvo (MAP) odobren i praktički aktiviran, ustvrdili su u četvrtak visoki dužnosnici Ministarstva obrane BiH i oružanih snaga.

Doministar obrane BiH Sead Jusić ocijenio je na konferenciji za novinstvo u Sarajevu da je sada samo pitanje kojom brzinom će se provoditi reforme u obrambenom sektoru i nebitno je što Predsjedništvo BiH nije usvojilo Godišnji nacionalni plan reformi (ANP) u obliku u kojem je to zatražio NATO nego je riječ o dokumentu pod nazivom “Program reformi”.

Temeljem odluka svojih tijela vlasti BiH je 2009. zatražila primanje u MAP 2010., i NATO je to odobrio na summitu u Tallinu uz uvjet uknjižbe nepokretne vojne imovine na državu odnosno na Ministarstvo obrane.

“To je trajalo, a potkraj prošle godine saveznici su temeljem dostignutih rezultata… kazali da je vrijeme da BiH dostavi svoj prvi ANP kojim se počinje raditi u okviru MAP-a”, kazao je Jusić novinarima zamoljen da objasni sadašnju razinu odnosa BiH s NATO-om.

Ta tema dominira u BiH otkako je tročlano Predsjedništvo prošli tjedan prihvatilo dokument “Program reformi” čime je deblokiran proces uspostave vlasti odnosno novog Vijeća ministara.

Članovi Predsjedništva BiH dogovorili su se da “Program reformi” bude dostavljen u sjedište NATO-a dan pošto parlament potvrdi imenovanje novog sastava Vijeća ministara, ali su odmah zaredale polemike znači li taj dokument potvrdu aktivacije MAP-a ili ne.

Je li BiH u MAP-u?  Dodikovo tumačenje protivno Komšićevom 

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji se odlučno protivio usvajanju ANP-a pa tako i daljem približavanju BiH članstvu u NATO-u, tvrdi da “Program reformi” ne znači aktiviranje “bilo čega”.

Nasuprot njemu, sadašnji predsjedatelj Predsjedništva BiH Željko Komšić kaže da je BiH u MAP-u i da tu činjenicu niša ne može promijeniti.

Sporni dokument nedostupan je javnosti i osim uskog kruga suradnika tri člana Predsjedništva BiH nitko ne zna što u njemu zapravo piše te može li u usvojenom obliku biti prihvatljiv NATO-u.

Doministar obrane Jusić sada tvrdi da političke rasprave ne mogu promijeniti bit.

“Taman da je to samo jedna rečenica (o reformama), to je aktivnost vezana za MAP. Jedino ako bi se povukao zahtjev iz 2009. godine vratili bi se u ‘pretpovijesno stanje'”, objašnjava Jusić.

Tvrdi da je sporni “Program reformi” zapravo tek dokaz da je u državnom vrhu postignut konsenzus prema ritmu provedbe reformi te je važno jedino da se ti procesi nastave.

Tumačenje oružanih snaga

načelnik Zajedničkog stožera oružanih snaga BiH general Senad Mašović izjavio je da je  BiH de facto u MAP-u, a sada samo treba definirati oblike integracijskih procesa koji će se nastaviti.

Mašović kaže da mu je to potvrdio i glavni zapovjednik NATO-a za Europu, američki general Tod Wolters s kojim je u srijedu razgovarao u Monsu za posjeta glavnom vojnom zapovjedništvu NATO-a (SHAPE).

“Za NATO je prihvatljivo da BiH i kroz ‘Program reformi’ nastavi integracijske procese”, ustvrdio je Mašović i dodao da su političari ti koji trebaju definirati oblik i dinamiku reformskih procesa.

General Gojko Knežević, Mašovićev zamjenik, bio je suzdržan i rekao da bi se vojska trebala koncentrirati na jačanje operativnih sposobnosti, a ostalo prepustiti političarima.

“To nadilazi našu razinu i dotiče političku. Mi ne znamo što je sadržaj programa reformi koji će tek biti dostavljen. Očekujemo da će vrhovno zapovjedništvo dati dalje zadaće”, kazao je Knežević. (Hina)

Foto: Ilustracija/ NATO – BiH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI