“afera SMS” Brkić: Na žalost mnogih dušebrižnika nisam spomenut u optužnici

“afera SMS” Brkić: Na žalost mnogih dušebrižnika nisam spomenut u optužnici

Potpredsjednik Hrvatskog sabora i zamjenik predsjednika HDZ-a Milijan Brkić poručio je u utorak, vezano uz podizanje optužnice i produljenje pritvora osumnjičenicima u tzv. “aferi SMS”, kako “na žalost mnogih dušebrižnika” on nije obuhvaćen niti spomenut u optužnici.

“Kao što znate, na žalost mnogih dušebrižnika, niti sam obuhvaćen niti spomenut u optužnici. Razumijem da imate brojna pitanja jer i mene interesiraju odgovori na puno njih, ali nisam odvjetnik da bih bio upoznat s cijelim predmetom pa vam za sada ne mogu ništa komentirati”, rekao je Brkić za Hinu odgovarajući na upit kako komentira podizanje optužnice protiv bivšeg policijskog informatičara Franje Varge i bivšeg vozača ministra poljoprivrede Blaža Curića, koje Uskok tereti zbog spriječavanja dokazivanja i pomaganja u tome nedjelu, te odluku da im se produlji pritvor.

Optužno vijeće prihvatilo je prijedlog tužiteljstva i produljilo istražni zatvor okrivljenicima zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela, izjavio je u utorak nakon ročišta glasnogovornik Suda Miroslav Rožac.

Optužnicom se prvookrivljenog Vargu tereti da je od sredine 2017. do 20. rujna 2018. na području Belišća i Zagreba izrađivao lažnu korespondenciju “navodno vođenu putem elektroničkih uređaja te prijepis i analizu navodne komunikacije između visokih dužnosnika i drugih osoba u Republici Hrvatskoj” u namjeri onemogućavanja i znatnog otežavanja dokazivanja u sudskom postupku koji se pred osječkim Županijskim sudom vodio protiv bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića i još trojice okrivljenika, kao i postupku izručenja Hrvatskoj Ivice Todorića, o čemu je odlučivao nadležni sud u Velikoj Britaniji.

Iz sačinjene lažne korespondencije, smatra tužiteljstvo, proizlazi kako “pojedini državni dužnosnici dogovaraju neosnovano pokretanje kaznenog progona protiv navedenih osoba ili kako pojedini pravosudni dužnosnici vrše pritiske na druge pravosudne dužnosnike da se te osobe u kaznenim postupcima bez ikakve osnove i dokaza osude”, a sve kako bi se to koristilo kao dokaz teškog kršenja njihovog prava na pravično suđenje zajamčeno Ustavom i Konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Curića se optužnicom tereti da je Vargi dostavljao potrebne podatke u vidu telefonskih kontakata pojedinih dužnosnika i drugih osoba.

Nakon otkrivanja afere mediji su tvrdili da su Vargine usluge koristili i bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko te zamjenik predsjednika HDZ-a i potpredsjednik Hrvatskog sabora Milijan Brkić, no oni su takve tvrdnje odbacili.

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković posljednjih je dana na stranačkim obljetnicama, ali sve izgleda kao da je u pretkampanji. Večeras je bio na zagrebačkoj Trešnjevci, no o optužnicama podignutim u aferi SMS nije želio razgovarati. Čini se da ga to barem večeras ne zanima, no njegovi najbliži suradnici svi žele znati tko je naručitelj spornih SMS-ova, piše Dnevnik.hr

Kao da u zraku lebdi ime Milijana Brkića, no nitko se od njih to javno još ne usudi reći. Najviše što je Brkić u posljednjih pet mjeseci dobio od stranačkih kolega bile su poruke tipa „želimo vjerovati da je nevin“. Nitko nije htio stati u njegovu obranu te je Milijan Brkić otkad je izbila afera praktički „sam protiv svih“. Tvrdi da je nevin pa je tako danas naglašavao kako se njegovo ime ne spominje u podignutoj optužnici.

Brkić sa zavišću može gledati slučaj Tolušića kojem su u slučaju lažnih fotografija potporu pružili premijer i svi ministri. On nikada nije uživao takvu potporu te ne postoji politčka kemija između Brkića i Plenkovića. Otkad je izbila afera SMS, Brkić bira gdje će se i s kim pojaviti.

Izvor/Hina/Dnevnik.hr/Foto/screenshot/RTL

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI