Dubrovnik: Panel rasprava s građanima o budućnosti Europe

Dubrovnik: Panel rasprava s građanima o budućnosti Europe

U okviru Konferencije o budućnosti Europe u organizaciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova i Ministarstva vanjskih poslova, Europske unije i suradnje Kraljevine Španjolske u dubrovačkim Lazaretima u ponedjeljak je održana panel rasprava s građanima “Pripremajući se za sutrašnjicu: globalna i regionalna uloga Europske unije”.

Cilj panel rasprave bio je potaknuti promišljanja i raspravu, posebno među mladima, o geopolitičkim i strateškim pitanjima Europske unije.

Potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju, ujedno i supredsjedateljica Izvršnog odbora Konferencije o budućnosti Europe Dubravka Šuica istaknula je kako je bitno razgovarati s građanima jer nova tehnologija i digitalizacija mijenja demokraciju.

“Želimo da se građani uključe ne samo na izborima, već i u ovoj prilici iznesu svoje ideje, koje će biti razmatrane na višejezičnoj digitalnoj platformi, koja je srce Konferencije. Sudjelovat će u europskim i lokalnim panel raspravama, a potom slijedi velika plenarna konferencija, čiji će zaključci biti preneseni predsjednicima triju glavnih institucija Europske unije”, objasnila je Šuica.

Dodala je kako između političara i građana postoji jaz, ali građani trebaju osjetiti da sami mogu kreirati europske politike.
“Građani trebaju biti aktivni jer o njima ovisi naša budućnost. Posebno mladi od 16 do 25 godina, jer će oni živjeti u toj budućnosti, a kreativni su. Naravno da stariji građani također mogu pomoći. Ovo je priprema EU za novu generaciju, ali s njima”, rekla je Šuica.

Napomenula je kako se na višejezičnu digitalnu platformu prijavilo 3,5 milijuna građana EU, ali i istaknula kako se dosad građani nisu dovoljno upoznali s ovim složenim projektom.

Šuica je poručila kako zapadni Balkan ima svijetlu budućnost u EU, što je potvrđeno i posjetom predsjednice EK Ursule von der Leyen tim zemljama.

“Europa bez njih neće biti potpuna, ponajviše iz geostrateških razloga, ali i oni trebaju ispuniti kriterije. Hrvatska je lider na jugoistoku Europe i naš primjer može biti uzor. Fondovi su tek dio europskog projekta. Najvažnije su vrijednosti koje dijelimo i baštinimo”, rekla je Šuica.

Državna tajnica za Europu Andreja Metelko-Zgombić izjavila je kako je rasprava bila posebno posvećena doprinosu EU miru, sigurnosti i gospodarskom napretku svog susjedstva.

“Želimo demokratizirati EU te pružiti platformu građanima, kako bismo čuli što oni misle. Jako je važno da građani kažu gdje žele više, a gdje manje Europe te koje su im teme bitne. Ti će stavovi proizvesti preporuke za plenarnu konferenciju svih europskih institucija”, izjavila je Metelko-Zgombić.

Državni tajnik za EU Kraljevine Španjolske Juan González-Barba rekao je kako u panel raspravi najviše očekuje od mladih građana Europske unije, jer je najviše riječ o njihovoj budućnosti.

“Oni će imati najviše koristi od odluka koje ćemo donijeti. Ovo je jedinstveni projekt. Još nijedan politički sustav nije prišao građanima i pozvao ih da predlažu ideje. Neke ideje koje smo čuli vrlo su korisne jer su nove i sve će se to odraziti u zaključcima Konferencije o budućnosti Europe”, rekao je González-Barba. (Hina)

Foto: European union

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI