Dubravka Šuica: “Crno brdo” je trebalo riješiti još 2013., ali kaznu još uvijek možemo izbjeći

Dubravka Šuica: “Crno brdo” je trebalo riješiti još 2013., ali kaznu još uvijek možemo izbjeći

Zastupnica u Europskom parlamentu Dubravka Šuica izjavila je u petak da je problem odlagališta otpada “Crno brdo” trebalo riješiti još 2013., ali smatra da Hrvatska još uvijek može izbjeći kaznu, priopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću EPP-a.

Europska komisija odlučila je u četvrtak tužiti Hrvatsku zbog tog opasnog i ilegalnog odlagališta industrijskog otpada na području Biljana Donjih kod Benkovca. Dosadašnja nastojanja Republike Hrvatske da sanira taj problem ocijenjena su kao nedovoljna.

Zastupnica Šuica, članica Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane EP-a, još je 2013., temeljeno na obećanju lokalnom stanovništvu u kampanji za EP, reagirala prema tadašnjoj vladi premijera Zorana Milanovića te je tražila saniranje odlagališta otpada “Crno brdo”. S obzirom na to da se na odlagalištu nalaze velike količine kamenog agregata koji nastaje kao nusproizvod pri sanaciji metalne troske, a koji se koristi za završni sloj asfalta, predlagala je da se dio materijala s odlagališta koristi u cestogradnji i na taj način riješi problem.

Pozitivni pomaci u rješavanju ovog pitanja vidljivi su tek u zadnje vrijeme, od kada je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike preuzeo aktualni ministar Tomislav Ćorić. Iz njegovog ministarstva potvrđeno je da su se razmatrale ponude hrvatskih poduzeća koja bi taj otpad preuzele i sigurno ga odložile ili ponovno iskoristile. Zadnjih su mjeseci Hrvatske ceste ugradile oko tisuću tona kamenog agregata u obnovu cesta, no po ocjeni Europske komisije to nije bilo dovoljno da se izbjegne tužba, navodi se u priopćenju.

„Postoji realna opasnost da daljnje trunjenje troske i ubuduće otežava život građanima koji žive u krugu od čak 10 kilometara od ‘Crnog brda’. Nije svejedno kakav zrak naši građani udišu, kakvu vodu piju i u kakvom okolišu žive. Čisti zrak i pitka voda temeljna su ljudska prava“, kazala je Šuica, naglašavajući da još nije kasno ozbiljno prionuti rješavanju ovog problema te na taj način izbjeći veće novčane ili druge kazne.

Riječ je o ekološkom problemu u kojem oko 140.000 tona odloženog kamenog agregata dobivenog kao nusproizvod pri sanaciji metalne troske iz Tvornice elektroda i ferolegura Šibenik ugrožava plodnu zemlju i voćnjake u zadarskom zaleđu, a zagađuju se i podzemne vode i utječe na zdravlje lokalnog stanovništva.

Europska komisija pozvala je Hrvatsku da osigura primjerenu zaštitu odlagališta “Crno brdo” sukladno zakonima EU-a. Ta lokacija koristi se kao odlagalište kamenog agregata koji Hrvatska nije klasificirala kao otpad, a odložen je izravno na tlo, što može imati ozbiljne posljedice na ljudsko zdravlje i okoliš. Komisija je u ožujku 2015. uputila Hrvatskoj službenu opomenu s ciljem sanacije “Crnog brda” do 31. prosinca 2015.

“Bez obzira što je Komisija započela postupak prema Sudu EU-a, prema mojim saznanjima, aktualno Ministarstvo okoliša radi na otklanjanju ovog problema, te je u tijeku intenzivna potraga za rješenjem za sveobuhvatno otklanjanje problema ‘Crnog brda’ kako bi se omogućio normalan život građanima s tog područja. Iako nije jednostavno jer se radi o velikim količinama otpada, vjerujem da će se doći do rješenja i izbjeći sankcije”, izjavila je Šuica, navodi se u priopćenju.

Autor/H/B.B./Foto/Totalno.HR

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI