KRŠ I LOM – DRŽAVNI TAJNIK STJEPAN SUČIĆ NAPAO POLICIJU U KAFIĆU: U kršenju mjera uhvaćen i agent SOA-e?

KRŠ I LOM – DRŽAVNI TAJNIK STJEPAN SUČIĆ NAPAO POLICIJU U KAFIĆU: U kršenju mjera uhvaćen i agent SOA-e?

Afera u kojoj su sudjelovali Stjepan Sučić, državni tajnik u Ministarstvu hrvatskih branitelja i Krunoslav Šeremet, ravnatelj Memorijalnog centra Domovinskog rata u Vukovaru pokazala je još jednom nekoliko stvari. Pokazala je da se u HDZ-u nastavlja u istom tonu, da članovi stranke koji se nalaze na visokim funkcijama smatraju sebe nedodirljivima i pokazuju još jednom da ono što je dozvoljeno političarima nije dozvoljeno i građanima. Svjedoci smo kako su mnogi građani osjetili čvrstu ruku vlasti plaćanjem visokih kazni ili zatvaranjem svojih poslovnih objekata.

Istaknuti član HDZ-a i Vladin državni tajnik ministarstva branitelja i čelnik centra domovinskog rata u Vukovaru, prisvojili su si pravo da rade što žele suprotno svim odlukama nacionalnog stožera Civilne zaštite. Ali ono najstrašnije u cijeloj priči je to, kako je bilo pokušaja da se incident zataška, pa je bilo i telefonskih poziva iz vlade čime se još jednom omalovažava rad policije koja štiti red i mir. Navodno su na intervenciju na razini ministarstva i pušteni nakon obavljenog uviđaja.

Sindikat policije tvrdi da je s državnim tajnikom Sučićem u kršenju mjera uhvaćen i agent SOA-e, te da su pušteni na pritisak iz Zagreba. Policija tvrdi, sve je bilo po zakonu.

U vukovarskom kafiću, dva sata nakon što je već trebao biti zatvoren, policija je zatekla državnog tajnika Sučića. Bio je u društvu još dvojice s kojima je pio, odbijao je napustiti kafić, dati osobnu iskaznicu, a policajce je omalovažavao i vrijeđao.

“Osobe su se pozivale na ministra Tomu Medveda, da li oni znaju tko je on, da li znaju šta rade, i da li znaju da bi mogli ostati bez posla. Policajcu koji je znamo pripadnik srpske manjine mu je psovao majku četničku”, kaže Nikola Kajkić, predsjednik Nacionalnog sindikata policije.

Sa Sučićem je bio Krunoslav Šeremet kako tvrde u Sindikatu, i agent SOA-e. U policiji tvrde da znaju samo za dvojicu, a iz sindikata ih pozivjau da pokažu snimke privođenja. Nakon što su dovedeni u policiju Sučić je razbio vrata i staklo. Iz policije tvrde da će o tome obavijestiti državno odvjetništvo, a negiraju prijetnje i psovke. Nakon sat vremena su pušteni.

“Netko je prema našim saznanjima nakon poziva iz Zagreba udovoljio pritisku i pustio ih kući, mora se provesti nadzor, i tko je to naredio i nije postupio sukladno zakonu”, kazao je Kajkić.

“Kao što smo naveli u jučerašnjem priopćenju, sredstva prisile su uporabljena prema jednoj osobi, kako je to i zahtijevala situacija, dok u slučaju 61-godišnjaka koji se u službene prostorije dovodio zbog utvrđivanja identiteta, nije bilo potrebe za tim. Nakon provedene prekršajne obrade nismo imali za obvezu daljnje zadržavanje osoba u prostorijama policije.

U svezi oštećenja dijela inventara u službenim prostorijama policije, policijski službenici proveli su očevid te ćemo dostaviti izvješće nadležnom državnom odvjetništvu zbog donošenja odluke o postojanju elemenata protupravnosti u ponašanju 61-godišnjaka”, napisao je policijski glasnogovornik Živković u odgovoru RTL-u.

Medved pred novinare nije htio, u subotu je preko priopćenja osudio događaj, ali i dodao da još sve treba provjeriti.

Nezamislivo je običnom građaninu da jedan državni tajnik branitelja vrijeđa policijske službenike koji su samo radili svoj posao. Sutra će se o tom slučaju očitovati i vlada na svojoj sjednici a ishod svega može biti samo jedan. Kazniti obojicu onako kako zaslužuju.

A opet moguće je da će po starom premijerovom stavu oni i dalje imati njegovo potpuno povjerenje. A povjerenje građana u sve njih je sve tanje i tanje.

Autor/ Totalno.hr/ Foto: Screenshot

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI