Državni tajnik Ministarstva nacionalne obrane Rumunjske u MORH-u

Državni tajnik Ministarstva nacionalne obrane Rumunjske u MORH-u

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević i drzavni tajnik Zdravko Jakop susreli su se u utorak, 16. siječnja 2018., u Ministarstvu obrane RH s državnim tajnikom Ministarstva nacionalne obrane Rumunjske Florinom Lazărom Vlădicom, koji u pratnji izaslanstva boravi u dvodnevnom posjetu Republici Hrvatskoj.

Ministar Krstičević zahvalio je državnom tajniku na dolasku u Hrvatsku i osvrnuo se na svoj nedavni uspješan posjet Rumunjskoj, kada je dogovoren i uzvratni posjet ministra nacionalne obrane Rumunjske Republici Hrvatskoj.

Tijekom sastanka dvaju izaslanstava bilo je riječi o dosadašnjim dobrim bilateralnim odnosima te dodatnim mogućnostima za osnaživanje obrambene suradnje u okviru EU-a i NATO-a. U tom kontekstu, ministar Krstičević posebno je naglasio mogućnosti snaženja suradnje u okviru stalne strukturirane suradnje (PESCO – Permanent Structured Cooperation), gdje se otvaraju dodatne mogućnosti, kako na razini ministarstava tako i na razini znanstveno-istraživačke zajednice i obrambene industrije. Također, ministar Krstičević je naglasio kako je ključno prepoznati zajedničke interese i pretvoriti ih u konkretne projekte. Izrazio je zadovoljstvo dobrom suradnjom u okviru o NATO aktivnosti ojačane prednje prisutnosti (enhanced Forward Presence – eFP) u Poljskoj, u kojoj Hrvatska i Rumunjska zajedno djeluju. “Sudjelovanje u ojačanoj prednjoj prisutnosti naše dvije zemlje šalju nedvojbenu poruku solidarnosti, odlučnosti i ujedinjenosti političke volje za osiguranje sigurnosti” naglasio je ministar Krističević. Ministar se zatim osvrnuo na predstojeće aktivnosti i pripreme RH za predsjedanjem Vijećem EU u prvoj polovici 2020., istaknuvši pritom kako vjeruje u dobru suradnju s Rumunjskom i Finskom, koje će Vijećem EU predsjedati u prvoj, odnosno drugoj polovici 2019. godine. „Rad na zajedničkom programu predsjedanja bit će još jedna dobra prilika za unaprjeđenje suradnje i bilateralnih odnosa“ zaključio je.

Državni tajnik Vlădica izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom obrambenom suradnjom, te je tom prilikom posebno naglasio okvir Europske unije, gdje se kroz PESCO i Europski obrambeni fond otvaraju brojne mogućnosti za suradnju obrambenih industrija dviju zemalja. Kao primjer je naveo projekte PESCO-a u području vojne mobilnosti i kibernetičke sigurnosti, za koje su obje države iskazale interes. Istaknuo je kako je, od trenutno predloženih PESCO projekata Rumunjska zainteresirana i za projekte u području medicinskih sposobnosti i obuke.

Rumunjski državni tajnik Florin Lazăr Vlădica boravi u posjetu Republici Hrvatskoj na poziv državnog tajnika ministarstva obrane RH, Zdravka Jakopa. Tijekom dvodnevnog posjeta državni tajnik Vlădica održat će nekoliko bilateralnih sastanaka, nazočit će prezentaciji hrvatskih proizvodaca vojne opreme i naoruzanja te posjetiti hrvatsku tvrtku HS Produkt d.o.o. u Karlovcu, stoji u priopćenju MORH-a.

Foto/MORH/ J. Kopi

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI