ADUTI HDZ-a 1. Izborne jedinice Željko Reiner: Kao dragovoljac je sudjelovao u Domovinskom ratu te je odlikovan brojnim civilnim i vojnim odličjima, Hrvatski vitez i čuvar Svetog groba Jeruzalemskog

ADUTI HDZ-a 1. Izborne jedinice Željko Reiner: Kao dragovoljac je sudjelovao u Domovinskom ratu te je odlikovan brojnim civilnim i vojnim odličjima, Hrvatski vitez i čuvar Svetog groba Jeruzalemskog

Da hrvatski Sabor bude dom jednog pravog viteza omogućio je doktor i akademik Željko Rainer koji je postao hrvatski vitez Viteškog reda Svetog groba jeruzalemskog. Valja naglasiti kako su se hrvatski vitezovi pripremali gotovo tri godine za to, da bi postali članovi jedinog viteškog reda koji je izravno podređen svetom ocu Papi i koji je nastao nakon Prvog križarskog rata,a a jeruzalemski križ kojeg vitezovi nose na svom plaštu podsjeća na pet Gospodinovih rana. Najistaknutiji hrvatski vitez Svetoga groba bio je Alojzije Stepinac. Geslo ovog reda je Deus lo vult, ili u prijevodu: „Bog to želi“.

Kako je to Rainer zaslužio? Pa prije svega vitezom može postati onaj tko živi uzoran krščanski život a time se potpredsjednik Sabora može pohvaliti. Osim toga ne treba zaboraviti kako je svojim pozivom Rainer uvijek u obrani čovjeka od bolesti, a brojne su funkcije koje je obavljao izvan politike. Devet je godina bio pročelnik Kliničkog odjela Klinike za patofiziologiju KBC Zagreb, nakon čega je izabran za predstojnika Klinike za unutrašnje bolesti. Od 2003. godine pročelnik je Zavoda za metaboličke bolesti, pa pročelnik Katedre za internu medicinu Medicinskog fakulteta u Zagrebu. Od 2010. godine član je Savjeta Sveučilišta u Zagrebu.

Od 2004. do 2012. godine Reiner je bio ravnatelj KBC Zagreb gdje se istaknuo izgradnjom i opremanjem bolnice koja je danas jedan i pol puta veća nego što je bila prije njegovog mandata.

Nikada ne zaboravljajući svoj humani poziv Rainer je nastojao isto tako djelovati u politici gdje je također zabilježio značajne uspjehe kao i danas kao potpredsjednik Sabora. Rainer je postojan i odan HDZ-u uvijek spreman pomoći svojim iskustvom a mnoge ga stvari čine čovjekom koji izaziva poštovanje a uživa i veliki ugled ne samo u Hrvatskoj već i u svijetu.

Objavio je mnogobrojne znanstvene i stručne radove, gostovao na sveučilištima u SAD-u i Europi, te je predavao na nizu europskih i svjetskih kongresa.

Član je znanstvenih odbora gotovo svih europskih i svjetskih kongresa iz područja ateroskleroze i kardiologije. Vodio je više znanstveno-istraživačkih projekata, član je uredništava i recenzent više uglednih međunarodnih časopisa.

Kao dragovoljac je sudjelovao u Domovinskom ratu te je odlikovan brojnim civilnim i vojnim odličjima.

Od 1998. do 2000. godine bio je ministar zdravstva u Hrvatskoj, a od 2010. je predsjednik Nacionalnog zdravstvenog vijeća RH. Član je Odbora za zdravstvo i socijalnu skrb Hrvatskoga sabora. Godinu dana je bio potpredsjednik Odbora za znanost, obrazovanje i kulturu Hrvatskog sabora. Član je Odbora za međuparlamentarnu suradnju, zamjenik člana Izaslanstva Hrvatskog sabora u Parlamentarnoj dimenziji Srednjoeuropske inicijative, a od 2012. godine je kontinuirano potpredsjednik Hrvatskog sabora , a 2015 postao predsjednik Hrvatskog sabora.

Ovaj, Liječnik, političar, hrvatski dragovoljac, vitez ali i književnik zasigurno zaslužuje poštovanje koje mu i ukazujemo.

Podsjetimo, u prvoj izbornoj jedinici će nositelj biti premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković.

I. izborna jedinica

1. Andrej Plenković
2. Željko Reiner
3. Nina Obuljen Koržinek
4. Zvonko Milas
5. Darko Klasić (HSLS)
6. Željko Turk
7. Ljubica Lukačić
8. Mario Kapulica
9. Ivan Ćelić
10. Marica Jančić
11. Ivan Vidiš
12. Mislav Herman
13. Miljenko Filipović
14. Ivo Lučić

Autor/ Totalno.hr/ Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI