Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović oteo gradsko šetalište u Mostaru koje je danas dio njegovog dvorišta

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović oteo gradsko šetalište u Mostaru koje je danas dio njegovog dvorišta

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ponovo se nalazi u središu mega skandala. Portal Hercegovina.info donosi ekskluzivno kako je Dragan Čović oteo gradsko Šetalište u gradu Mostaru u BiH te ga izbrisao iz katastarskih knjiga koje je danas dio posjeda Dragana Čovića.

O njegovoj kući, njezinoj vrijednosti, navodnom preusmjeravanju Radobolje mnogo se pisalo, no najbitnije ipak nije. Uz ranč, u kojem za razliku od gradskih, fontana ipak radi, Čović je zagradio povijesno Šetalište Bare, piše hercegovina.info

Čović je oteo Šetalište svih Mostaraca, izbrisao ga sa lica zemlje, da bi potom gradske vlasti Mostarcima, za njihove vlastite novce ponudile Šetnicu Bare, ali dislociranu s nekadašnje, stvarne lokacije, koja je danas dio Čovićeva dvorišta.

Mostarci stariji i srednjih godina sjećaju se kako se šetalo i ljubovalo na popularnom Šetalištu Braće Ćatića, pa su se uz voćnjake i živice fotografirali brojni, kasnije bračni parovi. Ako bi danas to željeli učiniti, primjerice doći na mjesto gdje su se možda prvi put poljubili, završili bi negdje pod Čovićevim prozorom. Danas će pak, ukoliko se odluče šetati ili trčati u ovom dijelu grada, proći pokraj Čovićeva zida.

Naime, kako je nekadašnje Šetalište završilo iza skupocjenih višemetarskih Čovićevih kapija, građanima je ponuđena Šetnica u blizini, pompozno najavljivana u stranačkim tiskovinama, te otvorena uz lupkanje štiklica i cipelica HDZ-ovih prvaka.

O Šetalištu više nitko nije ni govorio, jer je ono ograđeno i uklopljeno u Čovićevo imanje, a čak je i jezično smanjeno u Šetnicu Bare, kako bi se dalo do znaja da je to omanja stazica.  Čovićevo imanje s druge je strane opasano Radoboljom, te se u tom smjeru nije mogao širiti, što ga je primoralo da prisvoji javno dobro, kako bi mu ranč bio koji dulum viši.

Iz posjedovnog lista se vidi da je staro, tj. pravo Šetalište Braće Ćatića oduvijek 1/1 bilo u posjedu Puteva, pa bi bilo koji Mostarac imao pravo pokucati na Čovićeva vrata da ga pusti da prošeta Šetalištem, koje ide kroz njegov ranč, jer se radi o javnom dobru.

Čović zemlju u mostarskom Berverly Hillsu, gdje danas živi svita dubokog džepa, kupuje od Efica, Mostaraca koji su bili vlasnici većeg dijela zemlje na ovom dijelu Bara, te ulaže milijune u glavnu kuću i okolne ‘kućice’, premda po zadnjem regulacijskom planu na ovom mjestu nije dopuštena izgradnja jer se radi o području namijenjenom za sport i rekreaciju.

Upravo iz tih razloga oko Čovićeve kuće ima neprodana zemljišta, koje ljudi ne žele kupiti, jer neće moći dobiti dozvole za gradnju, saznajemo u agenciji koja se bavi prodajom nekretnina u ovom dijelu grada. Iz ovoga je razvidno, baš i prigodom nedavnog skretanja ulijevo kod hotel Mostara, da Čović nema komplekse da bi ga netko mogao kazniti, ili mu pak nešto srušiti.

Stranačka mašinerija pogodovala

Na čelo Odjela za urbanizam i građenje 2009. dolazi HDZ-ova Marina Deronjić, a ako se tome pridoda i HDZ-ov gradonačelnik Ljubo Bešlić, jasno je što mu ulijeva sigurnost da se može širiti koliko hoće, bez straha da bi mogao biti predmet zaustavljanja gradnje.

Zanimljivo je da mediji, koji su objavljivali da je Čović preusmjerio Radobolju kako bi mu tekla pored imanja, što zapravo i nije baš točno, budući da je Radobolja uvijek tim putem tekla, već ju je „podzidao“, nikada nisu objavili da je Čovićevo – 4.5 duluma veliko imanje progutalo Šetalište, pa izrodilo Šetnicu zauzvrat.

Načelnicu Odjela za urbanizam i građenje, Marinu Deronjić, novinari portala hercegovina.info pitali su kako je Odjel za Urbanizam izdao dozvole za građenje na čestici 2478 kad postoji regulacijski plan za Bare prema kojem je navedeno zemljište namijenjeno za sport i rekreaciju, te kako je moguće da je vlasnik katastarske čestice 2477 i 2478 prisvojio Šetalište braće Ćatić (3624/1) sebi te je omeđio zidom i time zabranio pristup građanima ovom javnom dobru. Odgovor do objave ovog teksta novinari portala hercegovina.info nisu dobili..više pročitajte na Hercegovina.info

Izvor/ Hercegovina.info

 

 

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI