Papa Franjo moli za bolesne na Veliki petak: “Nemojmo dozvoliti da toliko patnje, toliko smrti i junačkog angažmana zdravstvenih djelatnika bude uzaludno”

Papa Franjo moli za bolesne na Veliki petak: “Nemojmo dozvoliti da toliko patnje, toliko smrti i junačkog angažmana zdravstvenih djelatnika bude uzaludno”

Papa Franjo je u praznoj bazilici svetog Petra na Veliki petak legao pred oltar u obredima “Muke Gospodnje” kojima se obilježavaju posljednji sati života Isusa Krista i njegovo raspeće.

Obredi na Veliki petak jedni su od rijetkih prilika kad Papa ne drži propovijed već je prepusti svećeniku Ranieru Cantalamessi iz Papinskog doma.

Cantalamessa je rekao da bi pandemija u kojoj je stradalo gotovo 19.000 ljudi u Italiji, trebala potaknuti ljude da poštuju ono što je zaista važno u životu.

“Nemojmo dozvoliti da toliko patnje, toliko smrti i junačkog angažmana zdravstvenih djelatnika bude uzaludno. Povratka na staro bismo se najviše trebali bojati”, rekao je otac Cantalamessa.

Obredima na Veliki petak inače prisustvuju kardinali, biskupi i do 10.000 vjernika.

Zbog krize koronavirusa u bazilici je bilo tek dvadesetak ljudi, uključujući papine pomoćnike i manji broj članova zbora.

Jedino je Papa poljubio križ na kraju obreda. Obično ga poljubi i svaki kardinal, nadbiskup i biskup u crkvi.

U petak je broj umrlih u svijetu od pandemije koronavirusa prešao 100.000.

Cantamalessa je rekao da nas je pandemija “naglo izvukla iz najveće opasnosti kojoj su pojedinci i čovječanstvo uvijek bili podložni – zabludi o svemoći”.

“Bio je potreban samo najmanji i najbezličniji element prirode, virus, da nas podsjeti da smo smrtni te da vojna moć i tehnologija nisu dovoljni za naš spas.”

Poglavar 1,3 milijarde katolika predvodio je procesiju Križnog puta na praznom Trgu sv. Petra, bez fizičke prisutnosti vjernika.

Od 1964., Križni put uz sudjelovanje Papa odvija se uz tisuće vjernika oko rimskog Koloseja koji je za tu prigodu raskošno osvijetljen.

Tekst/ HINA/ Foto: Vatican News

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI