Marijana Petir: „Ljudsko dostojanstvo je u temelju Europe, na njemu počiva Europa što je drukčiji temelj koji posjeduje ostatak svijeta”

Marijana Petir: „Ljudsko dostojanstvo je u temelju Europe, na njemu počiva Europa što je drukčiji temelj koji posjeduje ostatak svijeta”

Hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Marijana Petir u srijedu 10. travnja sudjelovala je na tribini Zaklade „Biskup Josip Lang“ koja je uz zagrebačku baziliku Srca Isusova organizirala korizmene kateheze za pravnike o temi „Obratite se i vjerujte Evanđelju“.

Eurozastupnica Petir na početku je napomenula kako je teško pričati o Hrvatskoj ne spomenuvši Europsku uniju, istaknuvši da je Hrvatska dio Europe od samih početaka europske civilizacije i kao takva posjeduje živući značaj za europski kontinent. Smatra da se ne smije olako zanemariti proces izgradnje Europskog Doma čije zdanje mora stajati na vrijednostima čiji se najdublji smisao nalazi u kršćanskoj tradiciji.

„Kada je riječ o vrijednostima, posebno u današnjem modernom društvu, potrebno je precizirati o čemu se govori i što ustvari obuhvaća pojam vrijednosti. Krivo bi bilo govoriti o europskim vrijednostima i njihovom utjecaju na Hrvatsku samo u svjetlu europskih integracija, zanemarivši tisućljetnu europsku tradiciju čija je bila i Hrvatska”, pojašnjava eurozastupnica Petir, potvrđujući kako temeljnim aktima EU države članice dijele međusobne vrijednosti Unije u društvu u kojem vladaju tolerancija, pravda solidarnost i nediskriminacija, piše IKA.hr

Marijana Petir se također zadržala na temi nepovredivosti ljudskog dostojanstva koje je u srži temeljnih prava te je nužno poštovati ga i zaštiti: „Ljudsko dostojanstvo je u temelju Europe, na njemu počiva Europa što je drukčiji temelj koji posjeduje ostatak svijeta.”

Spomenuvši slobodu koju EU nudi svojim građanima, komentirala je i odlazak 345.000 građana (od čega 60.000 mladih) iz Hrvatske u ostale dijelove EU koji su tamo odlučili pronaći financijsku sigurnost, ostavivši veliki deficit unutar naše domovine.

„Taj trend je tragičan za Hrvatsku, a s druge stane je pokazatelj svima nama da su promijene nužne i hitne“, kazala je Petir spomenuvši kako je potrebno u što kraćem roku riješiti se korupcije i nepotizma te kod svakog radnika poštovati ljudska prava.

Iz iskustva iz Europskoga parlamenta istaknula je da je EU postigla znatni napredak u borbi za ravnopravnost žena i muškaraca i kako se po tom pitanju intenzivno radi kako bi se ravnopravnost postigla u svima aspektima kao i u obiteljskim.

“Hrvatska po tom pitanju stoji relativno dobro u europskom prosjeku kada je u pitanju ravnopravnost žena i muškaraca iako se treba truditi da takva pitanja ne odu u ekstrem jer u nastojanjima da se postigne ravnopravnost između spolova ne smiju izmaći pravi temelji na kojima je izniknulo europsko društvo, istaknula je Petir.

„Ideološka pitanja na mala vrata ulaze u naše društvo čemu se naš narod mora oduprijeti“, upozorila je Petir, podsjećajući da je Europa nastala na kršćanskim temeljima te da su misiju Europske unije osnovali praktični katolici. Ohrabrujući okupljene da ne posustaju u obrani ljudskih prava i života, izlaganje je zaključila mišlju kako Europa ne treba ostati jednolična te da je njezino bogatstvo leži upravo u raznolikosti koju treba sabrati i povezati u jedinstvo.

Autor/Totalno.hr/Izvor/IKA.hr

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI