Došašće, vrijeme iščekivanja Božića priprema vjernike za Kristov dolazak i slavlje njegova rođenja

Došašće, vrijeme iščekivanja Božića priprema vjernike za Kristov dolazak i slavlje njegova rođenja

Došašće je vrijeme duhovne priprave i iščekivanja proslave Božića. Ovo doba godine ima veliki značaj za mnoge ljude diljem svijeta, jer koriste priliku za razmišljanje o značenju blagdana i rođenja Isusa Krista. Vrijeme došašća predstavlja vrijeme iščekivanja i radosti, dok se ljudi pripremaju za dolazak Božića.

Došašće je vrijeme duhovne priprave i iščekivanja proslave Božića, a važna je tradicija u kršćanskim zajednicama diljem svijeta. Značaj adventa leži u njegovoj sposobnosti da pruži razdoblje razmišljanja, kontemplacije i iščekivanja dok se pojedinci i obitelji pripremaju za Kristovo rođenje. Adventski vijenac, sa svoje četiri svijeće koje predstavljaju nadu, mir, radost i ljubav, služi kao snažan simbol duhovne pripreme i čekanja.

Kršćanska vjera legitimira čovjekovu nadu.

U Starom zavjetu proroci su navješćivali Isusovo rođenje, poput proroka Natana koji kralju Davidu naviješta da će se Spasitelj roditi iz njegove loze: “Podići ću tvoga potomka nakon tebe, koji će se roditi od tvoga tijela i utvrdit ću njegovo kraljevstvo”. Prorok Izaija navijestio je Isusovo rođenje: “Evo, začet će djevica i roditi sina i nadjenut će mu ime Emanuel!”, a prorok Mihej da će se Isus roditi u Betlehemu.

Adventski vijenac simbol je borbe čovjeka protiv životnoga mraka.

Liturgiju došašća karakterizira prevladavanje ljubičaste boje, a počinje četiri nedjelje prije Božića, što je početak crkvene godine. Adventski vijenac simbol je duhovne priprave i iščekivanja proslave Božića koju obilježavaju četiri svijeće umetnute u vijenac. Krug i svijeće u adventskom vijencu simboliziraju svjetlost, zimzelene grančice kojima je okićen simboliziraju vječnost, a bor, božikovina, lovor i cedar simboliziraju besmrtnost, pobjedu nad grijehom i patnjom, snagu i ozdravljenje od svih bolesti. Došašće je vrijeme iščekivanja, nade, budnosti i čežnje koje prevladavaju u ovom razdoblju duhovne priprave i iščekivanja proslave Božića. Vjernici bdiju kako bi prepoznali Boga koji dolazi.  Advent završava 24. prosinca, na Badnjak. Značaj došašća leži u njegovoj ulozi kao doba duhovne priprave i iščekivanja proslave Božića. Ona priprema vjernike za Kristov dolazak i slavlje njegova rođenja, što je vrhunac došašća.

Tekst i foto: Božidar Bebek/ Totalno HR

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI