SAD će MUP-u donirati dva kombija za identifikaciju opasnog materijala

SAD će MUP-u donirati dva kombija za identifikaciju opasnog materijala

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović potpisao je u srijedu s veleposlanikom SAD-a Williamom Robertom Kohorstom uvjete donacije između hrvatskog MUP-a i američkog Ministarstva energetike vezano uz sprječavanje nezakonitog trgovanja nuklearnim i ostalim radioaktivnim materijalima, izvijestio je MUP.

Temeljem dogovorenog, SAD će hrvatskom MUP-u donirati dva kombi vozila opremljena suvremenom, specijaliziranom opremom za ranu i učinkovitu identifikaciju opasnog materijala (kemijski, biološki, radiološki i nuklearni materijali) i sprječavanje njegovog krijumčarenja.

Uz to, američke kolege provest će obuku korištenja detekcijske opreme, čime će unaprijediti kapacitete hrvatske policije u borbi protiv profiliranih oblika krijumčarenja, kažu u MUP-u.

Vrijednost donacije, koja će se realizirati do kraja ove godine, iznosi oko 400 tisuća američkih dolara, a u MUP-u kažu da će koristiti gotovo svim linijama rada policije, od granične, temeljne, protueksplozijske, kriminalističke pa do specijalne policije.

MUP je priopćio da sa SAD-om protekle dvije godine razvija suradnju u različitim područjima sigurnosti – u borbi protiv terorizma, krijumčarskih mreža, suzbijanju organiziranog i teškog kriminaliteta, a sve s ciljem razvoja kapaciteta i bolje razmjene informacija zbog što učinkovitijeg odgovora na suvremene sigurnosne izazove.

“Današnje ugovaranje uvjeta buduće donacije u području sprječavanja nezakonitog trgovanja nuklearnim i ostalim radioaktivnim materijalima, koji u svojoj poveznici s najvećom sigurnosnom prijetnjom današnjice, terorizmom, i sami predstavljaju jednu od većih globalnih sigurnosnih prijetnji, nadogradnja je dosadašnje suradnje i dodatna potvrda strateških partnerskih odnosa Hrvatske i SAD-a”, kažu u MUP-u. (Hina)

Foto/MUP

 

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI