Na misi za Domovinu kardinal Josip Bozanić pozvao na obnovu odgovornosti

Na misi za Domovinu kardinal Josip Bozanić pozvao na obnovu odgovornosti

Zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić upozorio je u ponedjeljak u povodu Dana državnosti na važnost dijaloga i suradnje između nositelja vlasti i građana u obnovi odgovornosti što je kao građani i kršćani imamo za hrvatsko društvo i Domovinu, posebno upozorivši na važnost postojanja nade u budućnost za mlade naraštaje.

Na misi su bili i predsjednica države Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Sabora Gordan Jandroković i premijer Andrej Plenković.


“Dan hrvatske državnosti uvijek iznova potiče na obnovu zahvalnosti Gospodinu i svima koji su svojim žrtvama pridonijeli ostvarivanju slobode naroda, izgradnji mira i pravednosti, da bi život bio otvoren punini svoga smisla”, rekao je Bozanić predvodeći svečanu misu za domovinu u crkvi sv. Marka u Zagrebu.

“No to je ujedno i dan koji poziva na obnovu odgovornosti što ju kao građani i kršćani imamo za hrvatsko društvo i hrvatsku domovinu, osobito u trenutcima nejasnoća, previranja i prijetnja kojima se utemeljujuća polazišta pokušavaju zamagliti ili dokinuti”, upozorio je kardinal.

Ti se naglasci i odnosi na stanovit način slijevaju i zrcale u Evanđelju, u Isusovim riječima, koji je upozorio da zajednički život ljudi treba ustroj, treba ustanove, kako političke i gospodarske tako i društvene i vjerske, koje uređuju i štite određene vrjednote, zemlju i domovinu, a time i život građana.

“Nije dopušteno i nije pravedno zanemariti te prisutnosti. Ni jedna vremenita zbilja, ni jedan politički, društveni ili gospodarski sustav nikada nije savršen. Može i mora se poboljšavati i jačati u korist čovjeka, u dijalogu i suradnji između nositelja vlasti i građana, zauzimanjem, umnošću, poštovanjem zakonitosti i hrabrošću, a ponajviše moralnom ispravnošću. To zahtijeva pravednost”, rekao je Bozanić.
Autor/H/B.B./Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI