AKTIVNI ČLANOVI UDRUGE VETERANA DOMOVINSKOG RATA – Predsjednik zbora udruga Zvonko Sesar: “Širimo istinu o domovinskom ratu”

AKTIVNI ČLANOVI UDRUGE VETERANA DOMOVINSKOG RATA – Predsjednik zbora udruga Zvonko Sesar: “Širimo istinu o domovinskom ratu”

Hrvatski ratni veterani su najstarija udruga proizašla iz Domovinskog rata, a zanimljivo je da joj je počasni predsjednik Franjo Tuđman. Članovi udruge su branitelji iz Domovinskog rata te svi oni koji su se borili i na druge načine za slobodnu i neovisnu Hrvatsku. Hrvatski su ratni veterani organizirani kao Zbor udruga hrvatskih ratnih veterana koji čine podružnice. I u prošloj godini udruga je provodila niz aktivnosti u svojim prostorijama na tgu bana Jelačića, a kako nam je rekao predsjednik Zbora Zvonko Sesar – Zbor UHRV i Hrvatski ratni veterani Zagreba aktivnosti provode kroz nekoliko odbora. Tu su odbori za organizaciju stručno znanstvenih tribina, za povijest i kulturu, za istinu o Domoivnskom ratu, za sport, za pravna pitanja te sekcije za fotografiju, likovni rad i druge aktivnosti.

U provedbi svih zacrtanih projekata koji su se realizirali i protekle godine ostvaruju se i ključni ciljevi Zbora udruga a samim tim i udruge HRV Zagreb.

Uređen je prostor za sastanke kordinacije, organizatore projekata, stručno-znanstvenih tribina, radionica, izložba umjetničkih djela, predstavljanje knjiga knjiga i drugih aktivnosti prostoru. Prostor je funkcionalno uređen a jedna od važnijih akcija članova je osiguravanje dokumentacijskih materijala za provedbu projekta na temu Domovinski rat. Prostor na trgu bana Jelačića dnevno posjeti do stotinjak članova kluba koji dođu ovdje na sok, kavi i druženje s prijateljima.

“Naš je cilj održavanje uspomene i sjećanja na veterane i branitelje Domovinskog rata”, kaže Zvonko Sesar – te psihosocijalno djelovanje kroz razne tribine i radionice. Nastojimo da se i što češće družimo sa članovima drugih udruga te da u aktivnosti u kulturne i obrazovne manifestacije uz naše članove uključujemo što više i njihovu djecu. Mislim da je naša sveta dužnost širiti istinu o Domovinskom ratu, govoriti o ulozi Hrvatske vojske i HVO u obrani suvereniteta republike Hrvatske a isto tako naglasiti i veliku ulogu Zagreba u Domovinskom ratu.

Kad se pogleda na rad u proteklom razdoblju onda je vidljivo kako je u radu odbora sudjelovalo oko tisuću veterana i njihove djece.

Trenutno kroz rad više odbora u dosadašnjim projektima sudjelovalo je oko 1000 članova veterana i njihove djece,a odbor za organizaciju stručno-znanstvenih tribina organizirao je 78 tribina, promocija knjiga i drugih oblika aktivnosti na kojima su kao predavači sudjelovali kao predavačai, ministri, saborski zastupnici, akademici, profesori, znanstvenici, generali zapovjednici raznih bojišta te mnogi branitelji i ugledne osobe s područja novinarstva, publicistike te istraživanja hrvatske povijesti. Na svim tribinama uvodničar i moderator tribina bio je mr.sc. Zvonko Sesar, kao predsjednik Udruge HRV i predsjednik Zbor-a UHRV.

Odbore vode stručni djelatnici jer se radi na psihofizičkom razvoju članova Udruge, na resocijalizaciji članova te praćenju njihovog sportskog, kulturnog, prosvjetnog, zabavnog razvoja i napretka u njihovoj ljudskoj i emocionalnoj resocijalizaciji. Odbor za sport je najaktivniji i kroz njega je u dosadašnjem razdoblju kroz sportsku aktivnost prošlo mnogo branitelja sa posebnim potrebama, a najznačajnije ih prati taekwondo sekcija kroz koju je do sada prošlo preko 500 članova. U zadnjih 10 godina osvojena su prestižna priznanja na državnoj razini. Trenutno taekwondo sekcija broji oko 50 članova veterana.

Valja naglasiti kako su udruga HRV Zagreba i ZBOR UHRV pokrenuli prvi kulturni hrvatski braniteljski brend pod visokim pokroviteljstvom Vlade RH te dobila najviša priznanja za rad i aktivnosti koje je provodila sa braniteljima. U sklopu manifestacije Dani branitelja u Ninu 2009. godine održan je sabor Hrvatskih ratnih veterana Zagreb, te održan prikaz povijesne bitke kneza Branimira i Zdeslava za hrvatsko prijestolje i hrvatsku krunu. Cijeli događaj održan je povodom obljetnice krunjenja kneza Branimira 879 g. (1300.g) koja je bila vezana za događaj kroz napisanu dramu pokojnog prof. Antuna Abramovića „Hrvatska Kruna“.

Navedena bitka i povijesna drama izvedene su u povijesnim kostimima onoga vremena a održana je u Ninu. Uz suradnju braniteljskih zadruga iz cijele Hrvatske na Danima branitelja u Ninu 2009.godine sudjelovalo je oko 250 učesnika te je ostvarena ideja spajanja branitelja iz Zagreba, Slavonije, Dalmacije i cijele Hrvatske u provođenju ovog zahtjevnog projekta „DANI BRANITELJA U NINU- 2009“. Tu je još niz projekata koji su izazvali medijsku pozornost među kojima su sportski susreti djece i veterana u Zagrebu pod motom Više djece u dvorani a manje na ulici, te Više djece u sportu a manje u drogi.

ZBOR UHRV u zadnjih pet godina radi i na širenju spoznaje o Domovinskom ratu kroz stručne tribine o problemima branitelja, resocijalizaciji, pravnoj i stručnoj pripomoći kao i o mogućnosti korištenja financijskih sredstava iz fondova za potrebe njih osobno i obitelji s posebnim potrebama te potiče samozapošljavanje i organiziranje branitelja i veterana Domovinskog rata u normalizaciji života. Naše programe i projekte prepoznalo je Ministarstvo hrvatskih branitelja na čelu sa ministrom Tomom Medvedom , ističe Zvnko Sesar – koji nam u zadnje dvije godine puno pomaže u realizaciji naših zacrtanih ciljeva.

“Isto tako moramo zahvaliti i gradonačelniku Milanu Bandiću, Vesni Helfrih kao i brigadiru Miodragu Demi za dugogodišnju potporu za programe na razini Grada Zagreba”, rekao je Zvonko Sesar.

Piše/Željko Krznarić/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI