Premijera dokumentarnog filma “Heroji se ne zaboravljaju” o heroju Pearl Harboura Petru Tomiću – Veleposlanik Kohorst: Poštovanje velikom Amerikancu hrvatskog porijekla

Premijera dokumentarnog filma “Heroji se ne zaboravljaju” o heroju Pearl Harboura Petru Tomiću – Veleposlanik Kohorst: Poštovanje velikom Amerikancu hrvatskog porijekla

Priča o američkom junaku hrvatskog podrijetla Petru Hercegu Tomiću, koji je žrtvujući svoj život u japanskom napadu na Pearl Harbour, 7. prosinca 1941. spasio živote nekoliko stotina mornara s američkog broda USS Utah, ispričana je i dokumentarnim filmom “Heroji se ne zaboravljaju”, premijerno prikazanim u petak u Zagrebu, uz nazočnost potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića te američkoga veleposlanika Roberta Kohorsta.

Časnički namjesnik Peter Tomich (kako je upisan u američkim dokumentima), nakon što su Japanci torpedirali USS Utah ostao je u kotlovnici broda i gasio strojeve kako ne bi došlo do eksplozije jer bi to prouzročilo smrt njegovih kolega mornara, koji su se spašavali s broda koji je počeo tonuti. Žrtvujući sebe, svoj život, spasio je stotine drugih.

Za taj junački čin posmrtno je odlikovan najvišim američkim odlikovanjem za hrabrost – Medaljom časti, koju dodjeljuje Vlada SAD-a.

Dokumentarni film, osim o Tomichevom herojstvu, govori i o dugotrajnoj borbi umirovljenog kontraadmirala Roberta Lunneya da američka vojna administracija medalju dodijeli nekome od Tomicheve najbliže rodbine, što se konačno i dogodilo 2006., kad je medalja uručena obitelji Petra Hercega Tomicha, porijeklom iz Prologa u Hercegovini.

Za svoj trud, kontraadmiral Lunney, koji je također nazočio premijeri filma, nagrađen je dugotrajnim pljeskom prepune dvorane u Domu HV-a “Zvonimir”.

Veleposlanik Kohorst: Poštovanje velikom Amerikancu hrvatskog porijekla

U dvorani Doma HV “Zvonimir” u petak 7.12., na dan obljetnice japanskog napada na Pearl Harbour, premijerno je prikazan dokumentarni film HRT-a o američkom junaku hrvatskog porijekla pod nazivom “Heroji se ne zaboravljaju” čiji je redatelj Ištvan Filaković, a scenaristi Vladimir Brnardić i Nenad Bach.
Svečanoj premijeri filma prisustovali su potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, zamjenik načelnika Glavnog stožena OS RH general-pukovnik Drago Matanović, državna tajnica Ministarstva hrvatskih branitelja Nevenka Benić, posebni savjetnik ministra obrane Božo Kožul, veleposlanik Sjedinjenih Američkih Država W. Robert Kohorst, vojni izaslanika SAD-a brigadir Robert Mathers, autori filma, članovi obitelji Tomić i ostali. Posebni gost bio je i umirovljeni američki kontra-admiral Robert Lunney koji je pronašao potomke Petra Hercega u Prologu u Hercegovini.
Opširnije na: www.morh.hr


Veleposlanik Kohorst iskazao je poštovanje hrabrosti “velikog Amerikanca hrvatskoga podrijetla” te rekao kako je napad na Perl Harbour bila velika tragedija, poput napada na Vukovar u Domovinskome ratu.

Slično Vukovaru, mi Amerikanci gledamo na napad na Pearl Harbour kao na tragediju i tugujemo za svima koje smo izgubili, ali se i sjećamo onih koji su pokazali izvanredno junaštvo toga dana, rekao je.

“I velik je trenutak i ponos, za SAD i za Hrvatsku, što možemo odati počast jednom takvom heroju – Peteru Tomichu. Dao je život onoga dana u Pearl Harbouru kako bi mnogi drugi živjeli”, rekao je američki veleposlanik.

Potpredsjednik Vlade Krstičević istaknuo je da Hrvatska, kao država koja je u svoj nedavnoj prošlosti osjetila što su gubici i ratna stradavanja, s posebnim pijetetom gleda na svaki takav herojski čin.

“Borba i žrtva plemenitih ljudi koji su položili svoje živote za svoje suborce i prijatelje treba poslužiti kao podsjetnik svima nama kako mir i sloboda imaju visoku cijenu. Važno je očuvati sjećanje na ljude poput Petera Tomicha i na sve poginule i nestale hrvatske branitelje u Domovinskome ratu. Jer povijest uvijek ima posebno mjesto za ljude koji su nam omogućili da imamo budućnost”, naglasio je.

Film snimljen je u produkciji Hrvatske televizije, redatelj je Ištvan Filaković, scenaristi su Vladimir Brnardić i Nenad Bach, koji je skladao i glazbu, direktor fotografije Dražen Lipka, montažer Mladen Radaković, a pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog original je snimio Simfonijski orkestar HRT-a, koji je nastupio na premijeri pod ravnanjem Olje Dešića. (Hina)

Foto/MORH / T. Brandt

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI