EU se dogovorio o 100 milijardi eura zajmova za očuvanje radnih mjesta

EU se dogovorio o 100 milijardi eura zajmova za očuvanje radnih mjesta

Europska unija dogovorila se o programu potpore za skraćeno radno vrijeme (SURE), novi instrument solidarnosti koji će nuditi zemljama članicama povoljne zajmove do 100 milijardi eura za očuvanje radnih mjesta, priopćilo je u petak hrvatsko predsjedništvo.

SURE je jedna je od triju sigurnosnih mreža vrijednih 540 milijardi eura namijenjena radnim mjestima i radnicima, poduzećima i državama članicama.

Politički dogovor postigli su veleposlanici članica EU-a u Bruxellesu, a očekuje se da će ga do 19. svibnja službeno potvrditi Vijeće EU-a.

“SURE će biti ključna sigurnosna mreža za zaštitu radnih mjesta i radnika jer će se njime osigurati da države članice imaju potrebna sredstva za financiranje mjera usmjerenih na rješavanje pitanja nezaposlenosti i gubitka prihoda, kao i nekih zdravstvenih mjera”, rekao je hrvatski ministar financija Zdravko Marić.

Zajmovi će se temeljiti na jamstvima koja daju članice i bit će usmjereni tamo gdje je potreba za njima najhitnija.

Kako bi članicama koje su zatražile financijsku pomoć pružila tu pomoć pod povoljnim uvjetima, Europska komisija će u posuditi  sredstva na međunarodnim tržištima kapitala.

Zajmovi tog instrumenta bit će pokriveni proračunom EU-a i jamstvima država članica u skladu s njihovim udjelom u bruto nacionalnom dohotku EU-a.

Ukupni iznos jamstava iznosit će 25 milijardi eura, a instrument će biti operativan do 31. prosinca 2022.

Vijeće EU-a može na prijedlog EK-a produljiti taj rok, svaki put za dodatnih šest mjeseci, ako i dalje budu prisutni ozbiljni poremećaji u gospodarstvu uzrokovani covidom-19. (Hina)

Foto: Copyright: European Union

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI