PUTIN I ORBAN DOGOVORILI PRERADU KONTAMINIRANE RUSKE NAFTE U HRVATSKOJ

PUTIN I ORBAN DOGOVORILI PRERADU KONTAMINIRANE RUSKE NAFTE U HRVATSKOJ

Još nepoznata količina sirove nafte kontaminirane kloridima pohranjena u taložnim i skladišnim tankovima u Rusiji, Bjelorusiji, Ukraini, Češkoj, Poljskoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Kazakhstanu i Slovačkoj uskoro bi se mogla naći u hrvatskom naftnom sustavu. Naime, Putin i Orban odobrili su potpisivanje ugovora za preradu kontaminirane ruske sirove nafte u rafinerijama MOL-a.

Iako su potvrdili sklapanje sporazuma, više informacija dvojica čelnika nisu željela dati.
Neslužbeno doznajemo da bi spriječili pad cijene ruske nafte zbog slabe kvalitete, spomenuta nafta mora biti prerađena, a sustavi Druzhbe i Transnefa očišćeni. Prema neimenovanom izvoru, MOL i LUKOIL dogovorili su cijenu kontaminirane nafte 15$ po barelu.

Preradu u MOL-INA rafinerijama, MOL će naplaćivati preradu svakoj zemlji s kojom sklopi ugovor za preradu pohranjene kontaminirane nafte.
Računica za MOL i LUKOIL je jasna: cijena barela na svjetskoj burzi je 60$, MOL kupuje naftu za 15$ i zarađuje 45$ po barelu plus 20$ po barelu za čišćenje. LUKOIL se rješava kontaminirane nafte i stabilizira cijenu. Međutim, koja je cijena koju će u konačnici platiti INA?

Ukoliko uzmemo u obzir količinu kontaminirane nafte i još uvijek nepoznati postotak udjela klorida u njoj, ne možemo znati ni kakve će posljedice prerada i transfer takve nafte ostaviti na hrvatskom naftnom sustavu. Hoće li Hrvatska naposljetku platiti najveću cijenu?

S obzirom na sve nepoznanice ove pogodbe, s pravom se možemo zapitati hoćemo li kod možebitnog otkupa INA-e, kupovati mačka u vreći? Odnosno, kupujemo li postrojenja i sustav koji će nakon ovoga biti neupotrebljivi?

Hoće li opet svi zaraditi na nama, a mi sve to platiti?

Autor:Totalno.hr

 

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI