DODIK NE ŽELI BiH U NATO SAVEZU: Ništa od dogovora o formiranju vlasti u BiH

DODIK NE ŽELI BiH U NATO SAVEZU: Ništa od dogovora o formiranju vlasti u BiH

Čelnici ključnih političkih stranaka iz BiH, koji su ranije načelno dogovarali uspostavu vladajuće koalicije, u srijedu su naišli na kamen spoticanja. I dalje je pitanje hoće li zemlja nastaviti provoditi mjere koje bi je približile članstvu u NATO-u.

Iako je odmah nakon sastanka stranačkih lidera održana i sjednica Predsjedništva BiH na njoj nije imenovan predsjedatelj Vijeća ministara, a Izetbegović i Čović su navodno izrazili očekivanje kako će se to dogoditi uskoro, ali su potvrdili i kako postoji još jedno pitanje koje prije toga valja razriješiti.

Riječ je o odnosu SNSD-a prema donošenju godišnjeg plana reformi (ANP), kojega traži NATO kako bi BiH mogla dobiti aktivaciju Akcijskog plana za članstvo u Alijansi (MAP).

Milorad Dodik je napustio pregovore upravo kada se raspravljalo o tom pitanju čime se samo još jednom potvrdilo kako SNSD i SDA imaju suprotstavljena stajališta o tome treba li BiH nastaviti približavanje ka članstvu u NATO-u.

Još jedna igra SNSD-a Milorada Dodika i HDZ-a BiH Dragana Čovića?!

Očito je čelniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću pristup MAP-u ključni problem u cijeloj ovoj priči.

Čelnici BiH ne razumiju da nije NATO samo savez, već je strijeloviti ekonomski napredak i rast.

Učlanjenje BiH u NATO rezultiralo bi ekonomskim razvojem, stranim ulaganjima i većom sigurnosti i političke stabilnosti, NATO je i jedina konkretna i efikasna prepreka podjeli BiH.

Čović i Dodik su očito postali krucijalni problem sigurnosnog, ekonomskog napretka u BiH.

Ključna stvar Čovića i Dodika je onemogućavanje približavanja Bosne i Hercegovine NATO-u?!

Izvor/HINA/Autor/Totalno.hr/Foto/Ilustracija

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI