Dogovor o novom klimatskom cilju ovisi o dogovoru o proračunu

Dogovor o novom klimatskom cilju ovisi o dogovoru o proračunu

Čelnici EU-a vjerojatno neće postići dogovor o novom klimatskom cilju do 2030. na samitu ovaj tjedan ako se ne postigne dogovor o novom višegodišnjem proračunu, kazao je u ponedjeljak visoki europski diplomat.

Mađarska i Poljska blokiraju usvajanje novog višegodišnjeg proračuna za razdoblje od 2021. do 2027. i plana za oporavak od koronakrize zbog uvjetovanja isplate europskog novca poštivanjem vladavine prava.

„To neće biti moguće… teško da će se to dogoditi ako ne bude dogovora o Višegodišnjem financijskom okviru”, rekao je visoki diplomat.

Ako čelnici riješe spor u vezi proračuna, postoje „dobri izgledi” da će se dogovoriti i o klimatskom cilju, dodao je.

Ta dva pitanja su povezana. EU je dogovorio da će stotine milijardi eura iz financijskog paketa vrijednog više od 1,8 bilijuna eura biti namijenjeno za smanjenje emisija stakleničkih plinova.

Paket uključuje i Fond za pravednu tranziciju, kojim se želi mobilizirati 100 milijardi eura kako bi se pomoglo siromašnijim članicama da s fosilnih goriva postupno prijeđu na obnovljive izvore energije. Najveći korisnik tih sredstava trebala bi biti Poljska.

Europska komisija želi da EU usvoji cilj da će smanjiti neto emisije za najmanje 55 posto do 2030., u odnosu na 1990. Sadašnji cilj je 40 posto. Novi cilj mora biti usvojen jednoglasno.

Neke članice, većinom iz istoče Europe, uključujući Mađarsku, Poljsku i Slovačku, žele jasnija jamstva u vezi financiranja i drugih uvjeta prije nego podrže novi klimatski cilj. (Hina)

Foto: Pixabay

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI