U zagrebačkim Remetama održan duhovni susret roditelja ubijene djece u obrambenom Domovinskom ratu pod geslom „U Božjim očima ništa nije maleno“

U zagrebačkim Remetama održan duhovni susret roditelja ubijene djece u obrambenom Domovinskom ratu pod geslom „U Božjim očima ništa nije maleno“

Pod geslom misli sv. Male Terezije „U Božjim očima ništa nije maleno“, u nedjelju 2. listopada u svetištu Najvjernije Majke Odvjetnice Hrvatske u zagrebačkim Remetama priređen je duhovni susret roditelja ubijene djece u obrambenom Domovinskom ratu, obitelji hrvatskih stradalnika, hrvatskih branitelja i mučenika.

U desetom duhovnom susretu hrvatskih branitelja i stradalnika, te drugom nacionalnom duhovnom susretu roditelja i obitelji ubijene djece u obrambenom Domovinskom ratu okupilo se više stotina vjernika iz svih krajeva Hrvatske i Bosne i Hercegovine, od Širokoga Brijega, Zadra, Slavonskoga Broda, Vukovara, Banovine. Predvođeni predstavnicima Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika, zatim županijskih predstavnika, brojnih braniteljskih udruga te hodočasnika prisustvovali su misnom slavlju koje je predslavio fra Miljenko Mića Stojić, vicepostulator postupka mučeništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”, uz upravitelja Svetišta o. Antonija Marija Čirka te više svećenika.

U propovijedi o. Stojić je istaknuo da je to okupljanje i sjećanje na žrtve dokaz da nije umrla i da nikada ne će umrijeti u našemu hrvatskom narodu vjera u Boga i vjera u svoj narod. „Oni su tako živi u vama i hvala vam“, kazao je propovjednik. „Nesreće koje su vas snašle i koje su snašle sve vas posljedica su istočnog grijeha. Čovjek se u zemaljskom raju polakomio i sada nam je tako kako jest. Ali to ne znači da mora trajno ostati u tome stanju i kao izgubljen lutati ovom zemljom. Isus Krist je preokrenuo našu sudbinu. Ako smo s njim, pobjeđujemo pa ne znam kakvu muku doživjeli. Pokazao nam je jasno da poslije smrti dolazi uskrsnuće za one koji vjeruju.“

Nadalje je o. Stojić kroz biblijska čitanja pozvao da treba prikupiti snagu i obnovljeni krenuti naprijed. Ukratko je kao vicepostulator ubijenih franjevaca orisao povijest, te istaknuo snagu nadbiskupa Stepinaca kojega su 1946. uhitili htijući ga slomiti, da izda i svoju vjeru i svoju domovinu, ali nisu uspjeli. „Slično nam govori današnje prvo čitanje iz Knjige proroka Habakuka. On je nepokolebljivi vjernik i domoljub posvećen opominjanju svoga naroda da ide Božjim putem, inače će se veliko zlo svaliti na njega.“ Nadalje je o. Stojić kazao: „Vi koji ste se danas skupili ovdje dobro ste sve to osjetili u svome srcu. U jednome prevažnom trenutku povijesti čuli ste zov srca i čuli ste zov domovine, kao i čitava vaša obitelj. Odazvali ste se, ponijeli svoj križ i danas možete uzdignute glave kročiti ovom zemljom. Pridonijeli ste rađanju naše slobode, čemu su stremili nebrojeni naraštaji hrvatske nam braće i sestara. Čast je živjeti u ovim vremenima, kao što je apostolima bila čast živjeti u onim njihovima.“ Osvrćući se n ubijenu djecu u obrambenom Domoivnskom ratu, propovjednik o. Stojić je rekao da cijela povijest nevino ubijanih u totalitarističkom i osvajačkom režimu podsjeća nas ovo i na Domovinski rat.

„U njemu je ubijeno više od 400 nevine djece, s ove strane granice. Koliko ih je ubijeno u Herceg Bosni, BiH, s onu stranu granice, još se istražuje. Ni jedno od njih ne smije biti zaboravljeno, moramo mu pronaći ime i prezime i sve ono što se može saznati o njemu. Oni su naši pravi mučenici, oni su naši zagovornici na nebu.“ Tko je s Bogom zaista nikada ne može izgubiti. „Posvjedočila nam je to i Kraljica Mira. Sjetimo se one njezine poruke od 25. veljače 1994. U njoj je ona rekla da nam zahvaljuje na našim molitvama kojima smo joj pomogli da se što prije završi rat u kojem smo bili. I još je tada rekla da se samo molitvom može pobijediti zlo te zaštititi sve ono što sotona želi uništiti u našim životima“, kazao je franjevac Stojić.

U svojoj zahvali upravitelj svetišta o. Antonio Mario Čirko, je istaknuo da u svetištu koje iako je ranjeno potresom ponosno stoji i govori o zajedničkoj prošlosti, ali i budućnosti da je Bog uvijek s nama i da postoji nebo i život vječni. Zahvaljujući se fra Miljenku Stojić da upravo kroz svoje djelovanje itekako poznaje značenje žrtve iz ljubavi za bližnjega.“

Po završetku mise više od stotinu prikupljenih fotografija blagoslovljeni su uz molitvu. U ime organizatora Ivan Pavić je kazao da im je nakana da to bude stalni izložbeni postav koji će biti opomena da se zlo nikad više ne ponovi.

„Upravo je na nama mladima da preuzmemo opomenu i pošaljemo poruku da će dobro pobijediti zlo. Kao dijete, proživljavao sam agresorski srpski rat u kojem su ubijeni moji vršnjaci i mlađi od mene. Bog je na strani pravde pa tako i naš obrambeni Domovinski rat. Nažalost, natopljen je krvlju djece, a to sjeme i temelj naše slobode. Vjerujem Bogu i to nas mlađe potiče da će pravda pobijediti nepravdu, te da će oni koji su ubili više od četiri stotine djece u jugoslavenskoj i srpskoj agresiji odgovarati pred licem Boga, a i po ljudskoj pravdi koja je spora ali je dostižna civilizacijskom svijetu trebaju odgovarati. To je opomena da se zlo više nikad ne dogodi. Nemoguće je zamisliti u 20. stoljeću da je srpski agresor ciljao igrališta, škole, trgove, parkove u kojima su se djeca igrala, ili plaže na kojima su se kupala. Sve je zabilježeno, ali je nejasno zašto se šuti. Bog je svjedok kod kojeg nema zastare“, istaknuo je magistar Pavić.

Posebno je naglasio da je upravo u remetskom svetištu začeta ideja da to bude Nacionalni dan ubijene djece pod zaštitom sv. Male Terezije.

Poslije simpozija koji je održan u franjevačkom samostanu u Pridvorju, u organizaciji Glasa Koncila i Fakulteta hrvatskih studija, te udruga hrvatskih civilnih stradalnika, pokrenut je duhovni Nacionalni dan ubijene djece u obrambenom Domovinskom ratu.

Foto: Božidar Bebek/ Totalno.hr

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI