Dan grada Zagreba, 31. svibnja : “DODIJELJENE NAGRADE GRADA ZAGREBA, ZAGREPČANKA GODINE I POVELJA POČASNOM GRAĐANINU GRADA ZAGREBA”

Dan grada Zagreba, 31. svibnja : “DODIJELJENE NAGRADE GRADA ZAGREBA, ZAGREPČANKA GODINE I POVELJA POČASNOM GRAĐANINU GRADA ZAGREBA”

Dan grada Zagreba, 31. svibnja, proslavljen je u petak tradicionalnom svečanom sjednicom Gradske skupštine na kojoj je istaknuti filmski producent i dvostruki oskarovac Branko Lustig proglašen počasnim građaninom te mu je uručena Povelja, najzaslužnijima koji su pridonijeli razvoju i ugledu grada uručene su nagrade, a premijer Andrej Plenković hvalio je partnerstvo s gradom te poručio kako će vlada podržati sve što je korisno za Zagreb i njegove građane.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić poseban pozdrav uputio je svim braniteljima i njihovim obiteljima, udovicama poginulih branitelja i nestalima te svim borcima antifašističkog rata – Drugog svjetskog rata i Domovinskog rata.

Istaknuo je kako ga veseli zajedništvo s Vladom i njezinim predsjednikom Andrejom Plenkovićem jer su u Gradu Zagrebu, kako je rekao, “na žalost u proteklih 19 godina, u kojima je promijenio šest premijera, izgubili puno vremena”.

Poručio je da su zajednički projekti Grada Zagreba i Vlade od vitalne važnosti za nastavak gospodarskog rasta Hrvatske i grada Zagreba, a među njima je posebno istaknuo kao prioritet izgradnju tračničkog povezivanja Zračne luke dr. Franjo Tuđman i Kvaternikovog trga, projekt Zagreba na Savi, izgradnju dječje bolnice u Blatu, revitalizaciju Imunološkog zavoda, nabavku 60 novih niskopodnih tramvaja, APIS. Najavio je da će uskoro objelodaniti projekte jer su tijekom lipnja dogovorili sastanak s Vladom i premijerom.

Predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Drago Prgomet obratio se stihovima Prljavog kazališta “Uz pjesmu mi se evo rodimo, uz pjesmu umiremo” za koje je rekao da snažno ocrtavaju karakter našeg naroda, a obraćanje je i završio s “prljavcima”: “Želimo li, mi, koji smo dobili odgovornost vođenja Zagreba ali i Hrvatske, učiniti ono što nam je zadaća, ono o čemu sam govorio, potrebno je samo bezrezervno i iskreno biti spreman u svakom trenutku reći: ‘Lupi petama, reci evo, sve za Hrvatsku'”.

Zagreb ima potencijala postati centar izvrsnosti u mnogim poljima, a zadnji primjer je, kako je istaknuo, veličanstveni uspjeh liječničke ekipe s KBC Zagreb Rebro, koji je tu bolnicu stavio uz bok nekolicine najboljih klinika svijeta.

Istaknuti filmski producent i dvostruki oskarovac Branko Lustig proglašen je počasnim građaninom Zagreba za izniman doprinos promicanju vrijednosti demokratskog društva, filmske umjetnosti i kulture razumijevanja među različitima, čime je trajno zadužio Hrvatsku i Grad Zagreb te mu je uručena Povelja.

Nagrade Grada Zagreba dodijeljene su akademskoj slikarici Biserki Baretić-Petlevski, profesoru na Rudarsko-geološko-naftnom fakultetu Goranu Durnu, specijalistu oftalmologu Nikici Gabriću, arhitektu Zlatku Karaču i Alenu Žuniću, dekanu Medicinskog fakulteta Marijanu Klarici, predsjedniku Vatrogasne zajednice Grada Zagreba Zlatku Križaniću, redatelju Ivici Kunčeviću, književniku, akademiku Pavlu Pavličiću, fotografu i putopiscu Davoru Rostuharu, ravnatelju Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog Draženu Siriščeviću, gimnastičaru Tinu Srbiću, psihijatru Hermanu Vukušiću, udruzi Mladi nadareni matematičari “Marin Getaldić”, te rock-grupi Prljavom kazalištu i Građanskome nogometnom klubu Dinamu.

Nagrada “Zagrepčanka godine” uručena je Jasni Kovačević, višoj knjižničarki, voditeljici zagrebačke Knjižnice i čitaonice Bogdana Ogrizovića.

Izvor/Hina/HRT/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI