Grabar-Kitarović dodijelila odličja dobrovoljnim darivateljima krvi

Grabar-Kitarović dodijelila odličja dobrovoljnim darivateljima krvi

U povodu nedavnog obilježavanja Dana darivatelja krvi predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je u utorak odličja dobrovoljnim darivateljima za tu plemenitu i humanitarnu aktivnost u 2017. godini.

Redom kneza Trpimira s ogrlicom i Danicom za izniman doprinos u humanitarnom djelovanju prije, za vrijeme i nakon Domovinskog rata, promicanje moralnih društvenih vrednota te izgradnju i razvitak odnosa Republike Hrvatske s drugim zemljama, odlikovan je Josip Jelić, a Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske, za osobite zasluge u humanitarnom radu i djelovanju te promicanju moralnih i društvenih vrednota Robert Markt.

Za plemenitu i humanitarnu aktivnost darivanja krvi i krvnih sastojaka više od stotinu puta za muškarce, odnosno više od sedamdeset pet puta za žene, predsjednica Grabar-Kitarović odlikovala je Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske 137 dobrovoljnih darivatelja krvi, navodi se u priopćenju Ureda predsjednice RH.

Uručujući odličja predsjednica je zahvalila Crvenom križu što je ovu godinu posvetio skrbi za starije stanovnike te one slabijeg imovinskog stanja koji su često daleko od gradova s organiziranim sustavom socijalne skrbi.

“Time se u potpunosti ostvaruje krilatica Crvenog križa ‘Mi vidimo ljude’ koja bi trebala biti krilatica svakog društva koje humano promišlja svoju budućnost”, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović dodavši kako je briga za najranjivije briga za stvaranje snažnog društva u kojem se građani osjećaju sigurno, zbrinuto bez obzira na svoje imovinsko stanje.

Darivatelji krvi,naglasila je, svjesni su važnosti svoga čina kojim daruju krv, dragocjenost kojoj medicina nema zamjenu, a koja spašava živote. Darivanje krvi nije čin koji se radi zbog koristi, promocije ili pohvala. No mi im na poseban način želimo reći hvala, iskazati im priznanje i prepoznati dobro koje čine za dobrobit cijelog našeg društva, poručila je.

Grabar-Kitarović čestitala je dobitnicima odličja i izrazila nadu kako će oni biti nadahnuće i drugima, posebno mladima kako bi se tradicija darivanja krvi jednakom dinamikom nastavila. (Hina)

Foto: Ured predsjednice RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI