Ministar Božinović: „Aktivnim djelovanjem hrvatske policije migracijska kretanja u regiji nisu utjecala na sigurnost turističke sezone”

Ministar Božinović: „Aktivnim djelovanjem hrvatske policije migracijska kretanja u regiji nisu utjecala na sigurnost turističke sezone”

Opće stanje sigurnosti tijekom udarnih ljetnih mjeseci bilo je zadovoljavajuće, unatoč rekordnom povećanju dolazaka stranih turista, istaknuto je u izvješću koje je ministar unutarnjih poslova Davor Božinović u petak iznio na sjednici Vlade održanoj na Hvaru.

„Sigurnost zauzima vrlo visoko i sve važnije mjesto kad govorimo o konačnoj odluci o odabiru destinacije. Tim spoznajama rukovodilo se i Ministarstvo unutarnjih poslova te je ove godine osnovan Stožer za provedbu mjera sigurnosti tijekom turističke sezone, kao jedinstvene točke rukovođenja policijskim poslovima u sedam priobalnih uprava sa sjedištem u Policijskoj upravi zadarskoj“, kazao je Božinović.

Stožer je radio od 16. lipnja do 15. rujna, uspostavom 24-satnog dežurstva, a uz pripadnike hrvatske policije tu su bili i pripadnici Hrvatske vatrogasne zajednice, pripadnici Gorske službe spašavanja, Ministarstva obrane i Državne uprave za zaštitu i spašavanje.

U sezoni je, dodao je ministar, „evidentirano smanjenje broja prekršaja od 9 posto, a vezano uz stanje kriminaliteta, kad govorimo o broju kaznenih djela na štetu stranih turista, u odnosu na srpanj 2017. godine smanjenje je bilo 13,3 posto, a u kolovozu čak 25,3 posto“.

Također, efikasnim kriminalističkim istraživanjima u najkraćem vremenu razriješena su sva četiri ubojstva koja su se ovog ljeta dogodila na našem priobalju, istaknuo je.

Govoreći o prometu na našim graničnim prijelazima u dva najjača ljetna mjeseca kada preko naše granice prođe i do 70 milijuna putnika, ministar je obrazložio da su najfrekventniji granični prijelazi i ove godine bili Macelj, Kaštel, Plovanija, Bregana, Goričan II, Rupa, Pasjak i Bajakovo. No, uz „dobru organizaciju službe i preusmjeravanjem na alternativne, manje opterećene granične prijelaze, uz prelazak na ciljane granične kontrole, dogovorene sa susjednima Slovenijom i Mađarskom, postiglo da su gužve i čekanja na granici svedena na najmanju moguću mjeru“, rekao je Božinović.

Dodao je i da aktivnim djelovanjem hrvatske policije migracijska kretanja u regiji nisu utjecala na sigurnost turističke sezone, a što se tiče sigurnosti u cestovnom prometu, preventivnim i represivnim djelovanjem postignuto je smanjenje broja prometnih nesreća u odnosu na isto razdoblje godinu ranije.

„Samo za Ultru, koja se održavala na tri destinacije, u Splitu, na Hvaru i Visu, zabilježen je dolazak 150.000 posjetitelja iz 142 zemlje svijeta, ali sve je sigurnosno prošlo vrlo zadovoljavajuće, bez kaznenih prijava, uz nekih 290 prekršaja“, naglasio je ministar.

Podsjetio je i na originalni projekt hrvatske policije „Sigurna turistička sezona“ koji je ove godine uključio 89 policajaca iz 20 stranih policijskih organizacija, prvi puta i iz Kine. (Hina)

Foto/MUP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI