DJELOTVORNA SURADNJA: Zajednički projekt makedonske, njemačke i hrvatske policije

DJELOTVORNA SURADNJA: Zajednički projekt makedonske, njemačke i hrvatske policije

Djelotvorna policijska suradnja među državama članicama Europske unije pa i šire je i više nego li nužna i potrebna. Stoga Hrvatska policija svojom suradnjom omogućuje sigurnost u Hrvatskoj i svijetu.

Domaćin trilateralnih sastanaka makedonske, njemačke i hrvatske policije, od 16. do 21. kolovoza ove godine, bilo je Ravnateljstvo policije Ministarstva unutarnjih poslova RH.

Tema navedenih aktivnosti bilo je definiranje zajedničkog projekta temeljem kojeg bi njemačka i hrvatska policija jačale sposobnosti makedonske interventne policije u područjima stručne ekspertize, opremanja te razmjene znanja i iskustava na ovom području rada, a sve sa ciljem dostizanja europskih standarda makedonske policije na njihovom putu prema ulasku u Europsku uniju, navodi se u priopćenju.

S velikom zainteresiranošću svih uključenih strana željela se definirati, pripremiti i provesti edukacija i praktična obuka na sve teme iz djelokruga rada interventne policije, ali istovremeno i da se na temelju ovog projekta prošire i otvore teme iz područja rada drugih policijskih rodova i službi, ističe Ravnateljstvo policije.

Hrvatsku delegaciju predstavljali su zamjenik glavnog ravnatelja Jozo Šuker, načelnik Uprave policije Ivan Merćep i zapovjednik Zapovjedništva interventne policije Damir Barić, dok su s njemačke strane sudjelovali ravnatelj interventnih policija Saveznog ministarstva unutarnjih poslova Njemačke Andreas Backhoff i osobni referent Saveznog inspektora interventnih policija i časnica za vezu Savezne pokrajine Baden-Wurttemberg Stefanie Schmenkel. Republiku Sjevernu Makedoniju su predstavljali načelnik Policijske uprave Skopje Toni Jakimovski, načelnik Uprave specijalnih policijskih jedinica Branko Trajanovski i zapovjednik interventne policije Makedonije Primislav Dimovski.

Sastanci su završili donošenjem konkretnih zaključaka od kojih je između ostalog dogovorena i skora posjeta njemačke i hrvatske policije makedonskoj policiji početkom rujna 2021. godine, stoji u priopćenju Ravnateljstva policije.

Djelotvorna policijska suradnja ključna je za izgradnju Unije kao područja slobode, sigurnosti i pravde koje počiva na poštovanju temeljnih prava.

Autor/ Totalno/ Foto: Ravnateljstvo policije RH

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI