(VIDEO) Dva djelatnika KB Dubrava pozitivna na test koronavirusa COVID-19, broj zaraženih u Hrvatskoj popeo se na 49

(VIDEO) Dva djelatnika KB Dubrava pozitivna na test koronavirusa COVID-19, broj zaraženih u Hrvatskoj popeo se na 49

Ministar zdravstva Vili Beroš potvrdio je u nedjelju da su dva djelatnika zagrebačkog KB Dubrava pozitivna na test koronavirusa, dodavši kako to nije neočekivano, za takvu situaciju pripremaju se već dva mjeseca, a sve će i dalje biti pod kontrolom.

Dvoje liječnika zarazilo se izvan Kliničke bolnice Dubrava, a riječ je o kontaktima bolenika koji su došli u Hrvatsku iz inozemstva, rekao je ministar Beroš nakon sastanka u Vladi.

Kao što je premijer Andrej Plenković prethodno rekao, imamo planove koji datiraju od ranije gdje smo upravo predvidjeli da KB Dubrava bude primarni intestivistički respiratorni centar u ovom slučaju, izvijestio je Beroš novinare.

Ocijenio je kako je, s obzirom na situaciju, dobra okolnost što se upravo u KB Dubrava dogodila ta infekcija ‘tako da je de facto ubrzala naše pripreme za taj scenarij’.

Isto tako imamo u pripremi i drugi, sekundarni centar za prijam bolesnika o kojem će mediji biti obaviješteni na vrijeme, dodao je.

Ministar Beroš je na novinarski upit potvrdio kako su se dva djelatnika  KB Dubrava zarazili izvan bolnice, jer su imali kontakt s bolesnicima koji su došli u Hrvatsku iz inozemstva. “Bitno je napomenuti da se čitavo vrijeme pripremamo na ovakav scenarij i da nas situacija nije iznenadila i da ćemo brzim i promptnim odgovorom anulirati tu situaciju i prevenirati slijedeće moguće slične situacije,” naglasio je Beroš.

Na upit kako će se evakuirati bolesnici iz KB Dubrava i kako se može znati da nisu zaraženi, Beroš je odgovorio kako se to zna (da nisu zaraženi) jer su epidemiološki izvidi u tijeku, epidemiolozi će sagledati tko je sve bio u kontaktu s tim bolesnicima, odnosno tko  nije bio.

Planovi za evakuaciju postoje već više od 2 mjeseca i svi ravnatelji zdravstvenih ustanova su obaviješteni o potrebi prijama tih bolesnika, jer je od prije neki dan ukinut “hladni program” i prelazimo na modus rada ‘hitne medicinske djelatnosti’ i prema tome to je otprilike 35 posto djelatnosti svih bolnica i one mogu prihvatiti bolesnike iz KB Dubrava bez ikakvih problema, naglasio je ministar zdravstva.

Naš zdravstveni sustav kao što čitavo vrijeme govorimo, sprema je za viši nivo, dakle 3. fazu, rekao je Beroš, dodavši da postoji još 4. i 5. faza.

Za regiju oko Zagreba smo već isplanirali scenarij – primarni intenzivistički KB Dubrava, sekundarni centar je u pripremi, a za svaku od regija su ravnatelji kliničkih bolnica upoznati i imamo planove za svaku regiju kao i za zagrebačku. Primarni centar je za zbrinjavanje najtežih bolesnika, a sekundarni za zbrinjavanje srednje teških bolesnika, dok će, po svemu sudeći, blagi bolesnici kao u Kini, Italiji, Francuskoj, Španjolskoj, dobit striktne upute i liječit će se u kućnim uvjetima, najavio je.

Upitan ‘jesmo li sada blizu slobodne transmisije virusa budući se infekcija pojavila u bolnici’, Beroš je naglasio da smo na to spremni i da ćemo “naš nivo obrane podići na višu razinu kada virus dođe u slobodnu cirkulaciju i sad smo na pragu toga”.

To što su dva liječnika pozitivna ne znači nužno isto, no mi ćemo shvatiti kao da se to sada dogodilo; i uz naš ne samo zdravstveni sustav, već i uz napore cijele Vlade i jakog tima – vjerujem da ćemo svi zajedno odgovoriti na adekvatan način ovoj novoj situaciji, zaključio je ministar zdravstva.

S ova dva slučaja iz bolnice Dubrava, broj zaraženih koronavirusom u Hrvatskoj popeo se na 49.

U Hrvatskoj je evidentirano 49 slučaja zaraze koronavirusom, a među njima je dvoje liječnika iz KB Dubrava, potvrdio je je u nedjelju popodne Nacionalni stožer Civilne zaštite Republike Hrvatske.

“Imamo pojavu virusa u našem zdravstvenom sustavu, no to je očekivano zbivanje i spremni smo na isto reagirati”, rekao je ministar zdravlja Vili Beroš na konferenciji za novinare Stožera.

Najavio je i kako upravo ulazimo u treću fazu obrane što znači  jaču aktivaciju zdravstvenog sustava.

“U tijeku je aktivacija primarnih intenzivističko-respiratornih centara, sekundarnih centara za liječenje srednje teško bolesnih i tercijarnih centara koje za svaki slučaj imamo u pričuvi”, rekao je Beroš.

Najavio je i mobilizaciju cijelog  zdravstvenog sustava, odnosno svih djelatnika i opreme koja je potrebna da se primjereno odgovori na izazove.

“Ništa neočekivano. Važno je da smo dugo uspjeli odoljevati ovakvom scenariju, znatno dulje nego neke druge zemlje pa smo uspjeli učiniti sve pripremne radnje da bi ovo podizanje stupnja pripravnosti prošlo što bezbolnije”, rekao je ministar zdravstva.

“Novi slučajevi koji su se danas dogodili odnose se na jednog povratnika iz New Yorka te pet slučajeva u Osijeku koji su bliski obiteljski kontakti slučajeva od jučer. Imamo jednog liječnika iz bolnice Dubrava koji  je kontakt jedne ranije oboljele osobe, te i jednu osobu za koju je upravo epidemiološki izvid i intervju u tijeku pa ćemo uskoro saznati odakle ta osoba dolazi i na koji način se zarazila. Imamo i dvoje ljudi koji su bili radnici  na jednom skijalištu u Austriji i sinoć su se vratili u Hrvatsku, a koji su također pozitivni”, izvijestio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. (Hina)

Foto: Pixabay

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI