Djeca Banovine sudjelovala u velikoj ekološkoj akciji „Čišćenje bez granica“ u Savudrijskoj vali

Djeca Banovine sudjelovala u velikoj ekološkoj akciji „Čišćenje bez granica“ u Savudrijskoj vali

Već tradicionalno šestu godinu za redom, više od 200 ronilaca iz Hrvatske i Slovenije u nedjelju su zajedno, šesti put zaredom u sklopu međunarodne dječje eko patrole, čistili podmorje Savudrijske vale, a ovogodišnjoj eko patroli priključila su se i djeca s potresom pogođene Banovine, izvjestilo je Ravnateljstvo Civilne zaštite.

Pomoćnik ministra dr.sc. Damir Trut je u ime potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova izrazio zahvalnost organizatorima akcije i njihovom entuzijazmu, a naročito na ideji uključivanja djece iz potresom pogođenog područja Sisačko-moslavačke županije.

„Time je ova akcija dobila dodatnu humanitarnu notu. Temeljna zadaća sustava civilne zaštite je zaštita ljudi, materijalnih dobara i okoliša. Kako je cilj ove akcije čišćenje okoliša, Ravnateljstvo civilne zaštite pozdravlja ovu i sve slične akcije, posebno ako su u pitanju mladi i djeca te će ih, kao i ovu, uvijek podržavati u ljudstvu i logističkoj potpori“ – istaknuo je tom prilikom pomoćnik Trut.

Ravnateljstvo civilne zaštite MUP-a RH uključilo se u ovu humanitarnu i ekološku akciju pružajući logističku pomoć kroz tehničke i ljudske resurse. Pripadnici Ravnateljstva civilne zaštite sudjelovali su u edukaciji najmlađih i upoznali ih s civilnom zaštitom, a snage Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite pridružile su se samoj akciji ronjenja i čišćenja podmorja.

Ronioci Hrvatske i regije kao i EU okupili su se u inicijativi „Ronioci za Banovinu“ te su od prvog dana organizirali prikupljanje humanitarne pomoći za nastradale u potresu pa se tako ove godine akciji čišćenja podmorja pridružilo više od 30 djece s područja Banovine koja će zajedno s roniocima i uz stručni nadzor instruktora ronjenja čistiti podmorje uz obalu u Kampu Veli Jože, Savudrija.

U eko patrolu se uključilo više od 40 klubova i udruženja, javne vatrogasne postrojbe, civilna zaštita Republike Hrvatske i Republike Slovenije u cilju što većeg doprinosa zaštiti prirode i čistoći Jadranskog mora.

Eko patrola 2021. – Čišćenje bez granica i VI. Međunarodna dječja ronilačka eko patrola održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministrstva za okolje in prostor Republike Slovenije, Ministarstva turizma i sporta, Ravnateljstva civilne zaštite, Grada Umaga, Grada Pirana i Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Osim ekološkog karaktera, eko patrola ima i edukativan učinak te su djeca, sudionici VI. Međunarodne dječje ronilačke eko patrole kroz edukativne programe učila o izgradnji boljeg odnosa prema moru i prirodi u budućnosti, a se ciljem podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja okoliša i prirode te povezivanja svih generacija i susjednih zemalja radi zaštite prirode i očuvanja ljepota Jadranskog mora.

Foto: CVZ

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI