EU projekt “Diverterra” -HAOP: “Jačanje uloge Hrvatske agencije za okoliš i prirodu u informiranju i podizanju svijesti javnosti u području zaštite okoliša, klimatskih promjena”

EU projekt “Diverterra” -HAOP: “Jačanje uloge Hrvatske agencije za okoliš i prirodu u informiranju i podizanju svijesti javnosti u području zaštite okoliša, klimatskih promjena”

Na Trgu bana Josipa Jelačića završio je jednogodišnji projekt “Jačanje uloge Hrvatske agencije za okoliš i prirodu u informiranju i podizanju svijesti javnosti u području zaštite okoliša, klimatskih promjena, zaštite prirode i bioraznolikosti”, vrijedan 270.000 eura, od čega je 90 posto financirano iz programa Prijelaznog instrumenta Europske unije za Hrvatsku, a 10 posto nacionalnim sufinanciranjem.

Predstavljanju rezultata projekta prisustvovali su državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja, prof dr. sc. Branka Ramljak, pomoćnici ministra zaštite okoliša i energetike, gospoda Igor Čižmek i Igor Kreitmeyer, koji su dali punu podršku nastavku projekta, odnosno uspostavi i opremanju informacijsko edukativnog centra Diverterra.

Na svečanosti zatvaranja projekta u Kući Europe istaknuto je kako taj projekt predstavlja prvu fazu u uspostavi modernog i inovativnog Informacijsko-edukativnog centra (IEC) Diverterra u području zaštite okoliša, klimatskih promjena, zaštite prirode i bioraznolikosti. Time će HAOP osnažiti svoju ulogu u podizanju razine znanja i opće informiranosti građana o stanju, ali i zaštiti okoliša i prirode.

Ravnateljica HAOP-a dr.sc. Ivana Gudelj rekla je da će se realizacijom informacijsko-edukativnog centra koji se planira uspostaviti u Zagrebu, na jednom mjestu objediniti teme zaštite okoliša, klimatskih promjena, zaštite prirode i bioraznolikosti koje će se predstaviti korištenjem najboljih dostupnih tehnologija, prateći aktualne svjetske spoznaje. Rekla je i kako će dio prezentacijskog sustava biti i mobilan što će omogućiti edukatorima da dio programa demonstriraju djeci u svim krajevima Hrvatske.

“Tako će na izuzetno zanimljiv, ali i poučan način djeci u vrtićima i školama te teme biti približene i kroz virtualni muzej”, rekla je Gudelj.

“Nažalost, današnjim načinom života mladi su u velikoj mjeri odvojeni od okoliša i prirode, a vanjski svijet doživljavaju prvenstveno kroz tehnologiju. Potrebno ih je ponovno približiti okolišu i prirodi i usaditi im osjećaj odgovornosti za svijet u kojem žive, a nove tehnologije su prirodno okruženje koje ih svojom dinamičnošću i aktivnošću uvlači u virtualni svijet”, pojasnila je Gudelj.

Istaknula je kako je Diverterra izvrsno okruženje u kojem će mladi biti aktivni, uključeni i pritom će učiti obrazovne sadržaje, kako bi se koncept održivog razvoja integrirao u svakodnevni život.

Državna tajnica Ministarstva znanosti i obrazovanja prof.dr.sc. Branka Ramljak istaknula je kako su u ministarstvu izuzetno zainteresirani da taj centar i virtualni muzej budu dio cjelovite obrazovne reforme.

“Mi želimo nove tehnologije, želimo na neki drugi način iskoristiti suvremene domete informacija ali i informatičkih tehnologija kako bi mladi dobili sve informacije koje će omogućiti da budu svjesni ljepote planeta na kojem živimo, ali to ne znači da će virtualni svijet ikada zamijeniti zelenu boju livade ili lišće kada pada. Ali, naša djeca danas žive u drugačijim uvjetima, jednostavno tehnologija se mora tretirati kao dio svakodnevnog načina življenja”, poručila je Ramljak.

Pomoćnik ministra zaštite okoliša i energetike Igor Čižmek, uz naglašavanje pune podrške dosadašnjim i budućim aktivnostima vezanima uz Informacijsko-edukativni centar, istaknuo je kako u ministarstvu očekuju nastavak rada na potpunoj realizaciji ideje osnivanja Diverterre koji će koristiti modernu informatičku tehnologiju kako bi edukacija bila privlačna i interaktivna. Naglasio je kako je bitno osvijestiti da svaki pojedinac ima svoj veći ili manji okolišni otisak ovisno o stilu života koji vodi jer izvješća o stanju okoliša ukazuju da su potrebne snažne promjene u načinu života i vođenju gospodarstva u smjeru niskougljičnog razvoja radi smanjenja pritisaka na okoliš i klimu.

U svom izlaganju voditeljica projektnog tima Tihana Ivić pojasnila je kako će koncept i program Informacijsko-edukativnog centra djeci, ali i svim zainteresiranima približiti teme zaštite okoliša, zaštite prirode i klimatskih promjena. Do uspostave i opremanja tog centra, realizirana je mobilna komponenta. Radi se o “mobilnoj izložbi” koja će djeci predškolske i školske dobi približiti te teme pomoću hologramskih sadržaja. Planira se otvaranje Facebook stranice Diverterra, izrada panela i nabava tablet uređaja kako bi u proljeće mogli krenuti djeci u vrtiće i škole.

„Sadržaj branda Diverterra je zanimljiva priča o Hrvatskoj, maloj zemlji iznimne bio i geo raznolikosti što će biti predstavljeno kroz istoimeni IEC. Cilj je predočiti izazove suvremenog načina života, njihov utjecaj na iznimne vrijednosti naših karakterističnih ekosustava, uzroke i posljedice klimatskih promjena, te zorno prikazati ulogu i moć pojedinca, ali i moć zajednice u nošenju s njima“, dodao je Krešo Troha, voditelj projekta za zajednicu izvođača.

HAOP je ove godine sudjelujovao i u predstavljanju mobilne komponente inovativnog Informacijsko-edukativnog centra (IEC) „Diverterra“. Radi se o “mobilnoj izložbi” koja na poučan, ali i zabavan način djeci predškolske i školske dobi približava tematiku zašite okoliša i prirode. Namijenjena je informiranju i podizanju svijesti javnosti, prvenstveno najmlađih, u području zaštite okoliša i prirode i klimatskih promjena. Uspostavom „Diverterre“ kao budućeg modernog i inovativnog Informacijsko-edukativnog centra u Zagrebu, po prvi puta je na jednom mjestu ove teme objedinio i predstavio korištenje najboljih dostupnih tehnologija.

Spomenuti centar zasad ima mobilnu komponentu koja omogućava edukatorima da dio programa kroz virtualnu izložbu demonstriraju djeci u svim krajevima Hrvatske. „Diverterra“ je izvrsno okruženje u kojem će mlađi naraštaji biti aktivni, uključeni i pritom učiti obrazovne sadržaje, kako bi se koncept održivog razvoja integrirao u svakodnevni život, stoji u priopćenju.

Autor/Totalno.HR/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI