Zagrebački Advent: Direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld pokušat će smanjiti konzumerizam i vratiti blagdansko ozračje

Zagrebački Advent: Direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld pokušat će smanjiti konzumerizam i vratiti blagdansko ozračje

Ovogodišnji zagrebački Advent, koji je zadnjih godina proglašavan najboljom takvom manifestacijom u Europi, započet će 1. prosinca i trajati do 6. siječnja 2019., a poseban naglasak bit će stavljen na kulturne događaje koji će Zagrepčane i njihove goste uvesti u blagdansko raspoloženje i iščekivanje Božića, rečeno je u petak na predstavljanju adventskog programa.

Direktorica zagrebačke Turističke zajednice Martina Bienenfeld najavila je da su, uz uobičajena događanja i lokacije, pripremili iz novih programa.

Kao nova lokacija predstavit će se “Advent u Maksimiru”, zabava za cijelu obitelj u suradnji sa Zoološkim vrtom, a bit će tu i “Advent Stara Tkalča”, gdje će biti prikazani tradicionalni obrti i duh najstarijih zagrebačkih naselja Gradeca i Kaptola.

Novost je i “Filmski Advent” u kinu Europa gdje će se prikazivati božićni filmovi za sve uzraste, a prigodno će biti uređen i Prolaz sestara Baković kao set za snimanje božićnih filmova.

Poseban naglasak stavljen je na kulturna događanja, tako da će se tijekom Adventa održati osam različitih festivala, s naglaskom na klasičnu glazbu, te niz prigodnih izložbi.

“Kao osnovni motiv uzeli smo priče i bajke Ivane Brlić Mažuranić, upravo s njezinim bajkama otvorit ćemo ledeni park na Zrinjevcu, a i većina lokacija imat će neke od elemenata njezinih bajki”, rekla je Bienenfeld.

Pokušat će smanjiti konzumerizam i vratiti blagdansko ozračje

Napomenula je kako će organizatori pokušati “smanjiti konzumerizam i vratiti blagdansko ozračje”, zato su osmislili niz kulturnih i glazbenih festivala u crkvama, kulturnim institucijama i otvoreni prostorima. Kroz klasičnu glazbu vratit ćemo duh i ljepotu božićnog vremena, kaže Bienenfeld.

Na Adventu će ove godine biti manje ugostiteljskih i suvenirskih kućica, a promovirat će se ideje održivog turizma kroz veće korištenje recikliranih proizvoda.

Na predstavljanju zagrebačkog Adventa bio je i ministar turizma Gari Capelli, koji je ocijenio kako će Zagreb ove godine biti uistinu bajkovit.

“Zagreb će definitivno biti ‘točka na i’ hrvatskog turizma ove godine. Turistička sezona još traje i Advent u Zagrebu bit će posljednji podatak 31. prosinca o tome kakva je bila turistička sezona”, rekao je Capelli.

Ministar očekuje porast broja turista u odnosu na lani, kada je Zagreb posjetilo više od 120.000 gostiju, te je ostvaren promet od pola milijarde kuna.

“Hrvatska je postala itekako primamljiva zemlja, ne samo za sunce i more već i za ovakve projekte”, rekao je Capelli dodavši kako su na upravo završenom londonskom turističkom sajmu saznali da neki turoperatori po prvi puta uvode posebne programe za Zagreb. (Hina)

Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI