Pompeo imenovao novog izaslanika za zapadni Balkan: “jačanje američkog diplomatskog angažmana s ciljem mira, stabilnosti i prosperiteta”

Pompeo imenovao novog izaslanika za zapadni Balkan: “jačanje američkog diplomatskog angažmana s ciljem mira, stabilnosti i prosperiteta”

Američki državni tajnik Mike Pompeo imenovao je zamjenika pomoćnika tajnika Matthewa Palmera svojim posebnim predstavnikom za zapadni Balkan kako bi podržao integraciju ovih zemalja zapadnim integracijama, objavio je State Department.

Kako je priopćeno, Palmer će predvoditi ‘napore za jačanje američkog diplomatskog angažmana s ciljem mira, stabilnosti i prosperiteta u regiji i usredotočiti se na integraciju zemalja zapadnog Balkana u zapadne institucije.’

Diplomat s dvadesetogodišnjim iskustvom će već kao posebni predstavnik sutra putovati u Sloveniju kako bi nazočio Strateškom forumu u Bledu. Dodaje se kako će predstavljati SAD na sastanku Petorke balkanskih ravnatelja u Bruxellesu te nazočiti sastancima u Beču i Podgorici između 4. i 10. rujna.

Zajedno s ovom novom dužnosti posebnog izaslanika američkog državnog tajnika za zapadni Balkan, Palmer će nastaviti obnašati dužnost zamjenika pomoćnika tajnika u Odjelu za europska i euroazijska pitanja, položaja kojega drži od 2018. Prethodno on je bio ravnatelj Ureda za južnu i središnju Europu pri State Departmentu.

Mediji u regiji ističu kako bi Palmer trebao posredovati u pregovorima Beograda i Prištine, te pomoći izgradnje stabilnosti Bosne i Hercegovine i njezine integracije prema euroatlantskim integracijama. Matt Palmer je prošle godine sudjelovao i na saslušanju pred vanjskopolitičkim odborom američkog Kongresa koji je sazvan kako bi se problematiziralo pitanje položaja bosanskohercegovačkih Hrvata.

On je i književnik, a njegova djela su najčešće diplomatski i politički trileri. Jedna od njegovih knjiga ‘Sarajevski vuk’ govori o američkom diplomatu koji se vraća u Sarajevo u vrijeme kada se jedan čelnik bosanskohercegovačkih Srba, koji se smatrao umjerenim, ponovno vraća nacionalističkim korijenima prijeteći da će u krvavome sukobu podijeliti BiH. (Hina)

Foto/State Department

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI