Europa jača diplomaciju kako bi zaštitila gospodarstvo od Kine

Europa jača diplomaciju kako bi zaštitila gospodarstvo od Kine

Europska unija pokušava osmisliti defanzivniju strategiju prema Kini te diplomatskim putevima pokušava ograničiti sposobnost Pekinga da kupuje strateški važne tvrtke u Europi, njezinom najvećem trgovinskom partneru, otkrivaju službenici i diplomati.

Usprkos tome što će skupom dominirati nadolazeći izlazak Velike Britanije iz EU-a, europski čelnici će summit 21. ožujka iskoristiti kako bi razgovarali i o politici prema Kini, po prvi put u mnogo godina. Dio je to niza susreta na najvišoj razini koji se održavaju uoči posjeta kineskog predsjednika Xija Jinpinga Italiji i Francuskoj i europsko-kineskog summita 9. travnja.

Ubrzanje diplomatskih aktivnosti, što uključuje posebne odbore europskih izaslanika, stručnjaka i ministara vanjskih poslova, pokazatelj je preispitivanja kinesko-europskih odnosa nakon desetljeća trgovinskog rasta i dobre volje između Bruxellesa i Pekinga koja je bila u kontrastu s agresivnijim pristupom Sjedinjenih Država.

Europski optimizam pretvorio se u frustraciju zbog sporosti Kine u otvaranju svog gospodarstva, rastom kineskih akvizicija u ključnim sektorima, američkog pritiska za izolacijom Kine zbog straha od špijunaže i dojma u Bruxellesu da Peking nije ispunio svoje obećanje zauzimanja za slobodno tržište i globalizaciju.

Četiri istaknuta europska diplomata i dužnosnika koji su u bliskom kontaktu s Kinezima ističu kako gube nadu oko poslovnih pitanja koja godinama stoje na mjestu, poput pregovora o posebnom sporazumu o poticanju investicija o kojem se razgovara već više od desetljeća.

“Kinezi kažu sve prave stvari, no kad dođe vrijeme za donijeti odluku, oni odgađaju i odgađaju”, tvrdi jedan dužnosnik EU-a i navodi primjer prekršenog roka iz listopada kad je Kina trebala finalizirati dogovor kojim je trebala prihvatiti europski sustav zaštite imena prehrambenih proizvoda.

Kina je odustala i od sporazuma u sklopu kojeg je trebala investirati u europski infrastrukturni fond vrijedan nekoliko milijardi eura.

Glasnogovornik kineskog ministarstva vanjskih poslova Lu Kang u petak je rekao novinarima da se Kina nada da će Europa i dalje pružati “pravedno, ispravno, nediskriminirajuće okruženje” za kineske tvrtke.

Kinesko-europska trgovina dnevno bilježi preko milijardu eura razmjene, što Europu čini najvećim trgovinskim partnerom Kine, dok je ta država na drugom mjestu iza SAD-a kao tržište za europska dobra i usluge.

No kineske trgovinske barijere puno su veće od europskih u gotovo svakom gospodarskom sektoru, pokazalo je istraživanje tvrtke Rhodium Group iz New Yorka i njemačkog Instituta Mercator za kineske studije. Kineske investicije u EU puno su veće od europskih investicija u Kini u većini industrija, tvrde te dvije grupacije.

Strateški rival?

Prije dvije godine se činilo da politika “Amerike na prvom mjestu” predsjednika Donalda Trumpa ujedinjuje Europu i Kinu, posebice nakon Xijeve obrane otvorene trgovine na Svjetskom ekonomskom forumu u Davosu.

Europljani sada shvaćaju da promjena stila kineske politike nije dovela do manje protekcionizma Pekinga.

EU tvrdi da se kineska inicijativa razvoja industrija visoke tehnologije, prozvana “Proizvedeno u Kini 2025.”, temelji na ilegalnoj državnoj potpori i subvencijama koje prijete europskoj industriji. Kina odbacuje te optužbe.

Na summitu ovog mjeseca europski čelnici najvjerojatnije će raspravljati je li ostvariva zabrana Huaweijevih mobilnih mreža nove generacije, iako je rasprava u europskim prijestolnicama u ranim fazama.

Huawei je najveći svjetski proizvođač telekomunikacijske opreme, suočen s propitivanjem zapadnih država zbog povezanosti s kineskom vladom i američkih optužbi da omogućava špijunažu, zbog čega Washington poziva na bojkot njegove tehnologije.

“Nitko u EU ne želi izolirati Kinu. No moramo se bolje opremiti protiv države koja je u nekim područjima postala strateški rival”, ističe europski diplomat.

Kineski premijer Li Keqiang trebao bi sudjelovati na summitu u Bruxellesu u travnju i tamo pozvati na pravedan odnos prema Kini u trgovini i investicijama. Li će kasnije tog mjeseca u Hrvatskoj održati summit s 16 čelnika središnjih i istočnih članica EU-a i nekoliko država izvan tog bloka. (Hina)

Foto/Ilustracija/EU

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI