DIP: Za prigovore nadležna niža povjerenstva

DIP: Za prigovore nadležna niža povjerenstva

Unatoč tome što izravno ne provodi lokalne izbore, Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) u nedjelju prijepodne obraćali su se građani, ali i pojedine političke stranke zbog prigovora i upita, pa su iz DIP-a ponovili da su za to nadležna općinska, gradska i županijska povjerenstva.

Povjerenstvo je, kaže glasnogovornik DIP-a Slaven Hojski, zaprimilo više upita postupaju li birački odbori ispravno kada birača pitaju želi li glasovati za sve vrste izbora ili samo za neku.

Iz Zagreba, gdje se osim gradonačelnika i Gradske skupštine, u nedjelju biraju i vijeća 17 gradskih četvrti i 218 mjesnih odbora, od nekolicine birača stigle su pritužbe da ih se pitalo žele li glasovati samo za gradonačelnika.

DIP ističe da je birački odbor dužan svakom biraču omogućiti da glasuje za onu vrstu izbora za koju je utvrdio da ima pravo, a birač ima pravo odbiti glasovati, tj. preuzeti glasački listić za pojedenu vrstu izbora.

To konkretno znači da birač ima pravo odbiti glasovati za, primjerice, vijeće svog mjesnog odbora.

Dakle, ako je birački odbor pitao birača želi li glasovati za sve vrste izbora, time nije postupio pogrešno, niti se ta radnja biračkog odbora može okarakterizirati kao želja biračkog odbora za manipulacijom birača i njegovog biračkog prava, naglašava DIP.

DIP-u pisali i iz Možemo!

DIP-u je pisala i politička stranka, odnosno platforma Možemo, navodeći da je zaprimila niz prijava birača da im sa tri telefonska broja stiže poruka kojom im se sugerira da glasaju za Možemo!.

„Ovim putem unaprijed ističemo da naša stranka niti itko iz naše kampanje nema nikakve veze s ovom porukom te ju doživljavamo kao pokušaj da se našu kampanju diskreditira za ometanje izborne šutnje“, navodi ta platforma i to pripisuje „pokušaju ekstremne desnice“.

“Vjerujemo kako je riječ i o pokušaju ekstremne desnice da na taj način pokuša mobilizirati svoje simpatizere”, piše stranka koja je svoju prijavu, osim DIP-a proslijedila i HAKOM-u, kako bi se saznalo tko šalje te neprimjerene poruke i lažno se predstavlja. (Hina)

Foto: CROPIX / Ranko Šuvar / POOL

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI