DIKTATOROV LOV! Unutar Rusije život pod ‘Z’

DIKTATOROV LOV! Unutar Rusije život pod ‘Z’

Pogledajte Moskvu kroz objektiv ruske državne televizije i čini se da predsjedniku Vladimiru Putinu sve ide plivajući.

U petak je čelnik Kremlja nazočio koncertu na glavnom stadionu Lužniki povodom osme godišnjice ruske aneksije Krima od Ukrajine. Emisija je, u stvari, bila opomena za Putinov rat u Ukrajini.

Putin se pojavio pred gomilom koja je vijorila zastavom ispred podija na kojem je pisalo: “Za mir bez nacizma” – “Za svijet bez nacizma” – svojevrsni marketinški slogan-slash-propagandni slučaj za rusku invaziju Ukrajina.
Slogan je čak koristio slovo “Z” koje se pretvara u službeni simbol podrške Putinovom ratu: ćirilično slovo “Z” u sloganu zamijenjeno je Z, prizivajući oznake prvi put uočene na ruskim vojnim vozilima ispred invazije 24. veljače.

Za one Ruse koji ne podržavaju rat, život pod znakom ‘Z’ postaje sve mračniji.

Pogledajte objave na društvenim mrežama nekih oporbenih aktivista. Dana 16. ožujka Olga Misik – mlada aktivistica najpoznatija po tome što je pročitala kopiju ruskog ustava pred policijom za nerede na protuvladinim demonstracijama – objavila je fotografiju Z naslikanog u bijelo na vratima svog stana.

“Ne rasprodajuj domovinu, kujo”, stajalo je na popratnom grafitu.

Još jedan demokratski aktivist objavio je sličnu fotografiju u petak, Z oznaku obojenu u crnu boju zajedno s grafitima optužujući ih da su “narodni neprijatelji”.

Lov na unutarnje neprijatelje

Ali čemu ta vitriol, ako će sve – kako Putin uvjerava svoj narod – krenuti po planu?

Dio toga se može objasniti govorom Putina u srijedu navečer, koji je Rusima rekao da među njihovim sunarodnjacima postoje petokolumni – neprijatelji.

“Zapad će se pokušati osloniti na takozvanu petu kolonu, na nacionalne izdajnike, na one koji zarađuju ovdje kod nas, ali tamo žive”, rekao je Putin.

“I mislim ‘živjeti tamo’ čak ni u geografskom smislu te riječi, već prema njihovim mislima, njihovoj ropskoj svijesti.”

Ruski narod će, dodao je Putin, “uvijek moći razlikovati prave domoljube od ološa i izdajnika, i jednostavno ih ispljunuti kao komarca koji im je slučajno uletio u usta, ispljunuti ih na pločnik”.

Putinov poziv na “samočišćenje društva” trebao bi uznemiriti svakoga tko je makar i prolazno poznavao rusku i sovjetsku povijest. Lov na unutarnje neprijatelje postao je izgovor za Veliki teror, val pokaznih suđenja, zatvaranja i smaknuća koje je Josif Staljin pokrenuo 1937. godine.

Tijekom te kampanje, sovjetska vlada je poticala građane da informiraju susjede, suradnike, pa čak i članove obitelji o svakoj sumnji u nelojalnost.

Z kampanja ima sličan osnovni element. Nitko, čini se, nije prisiljen lijepiti Z na prozoru svog auta, niti bojati sprejom vrata poznatog oporbenjaka. Ali slike koje se pojavljuju na društvenim mrežama signaliziraju pravu atmosferu straha i zastrašivanja.

Putin je rekao da će Rusija “definitivno provesti sve naše planove” u Ukrajini. No, kako se žrtve ruskih vojnika povećavaju u Ukrajini – službeni broj poginulih u ruskoj vojsci još uvijek je zamrznut na ispod 500, broj koji nije ažuriran od početka ožujka – jasno je da će gnjev vlasti biti usmjeren na svakoga tko se ne pridržava službena linija.

Slomiti neslaganje

Uzmimo Rosgvardiju, rusku nacionalnu gardu, Putinove domaće sigurnosne snage. Istraživanja otvorenog koda i anegdotski dokazi upućuju na to da su jedinice Rosgvardia – koje su lako naoružane i opremljene – imale velike gubitke u borbama u Ukrajini.

Rosgvardia je dobro uvježbana u slamanju domaćih neslaganja u Rusiji, gdje su njezine trupe za kontrolu nereda najpoznatije po zatvaranju političkih demonstranata. No te snage vjerojatno nisu bile dobro pripremljene za velike borbe protiv ukrajinskih jedinica opremljenih učinkovitim protutenkovskim oružjem i naoružanim dronovima.

A to je briga kada je Rusija u pitanju. Viktor Zolotov, general koji vodi Rosgvardiju, ima osvetnički trag. Najpoznatiji je po tome što je 2018. prijetio da će ruskog oporbenog čelnika Alekseja Navaljnog pretvoriti u “omekšani biftek” nakon što je Navaljni objavio istragu o navodnoj umiješanosti Zolotova u korupcijsku shemu.
Takve prijetnje imaju lošu naviku da budu predvidljive u Rusiji. Navaljni se trenutno nalazi u ruskoj kaznenoj koloniji nakon što je preživio trovanje živčanim agensom.

A nemilosrdnost s kojom je Rusija razbila antiratne prosvjede sugerira da bi taktika vlasti mogla postati oštrija. OVD-Info, nadzorna skupina koja prati uhićenja i pritvaranja na političkim demonstracijama, kaže da je više od 15.000 ljudi privedeno u antiratnim prosvjedima diljem zemlje. Policija je primijećena kako brutalno tuče neke demonstrante.

Pa gdje to ostavlja Rusiju i Ruse? Ruski nadzornik komunikacija Roskomnadzor naredio je u nedjelju zatvaranje dvaju internetskih vijesti, Agentura.ru i Mediazona Central Asia, izvijestila je u nedjelju ruska državna novinska agencija TASS.

To Rusima ostavlja dva izvora neovisnih informacija manje. A neki protivno orijentirani Rusi — s crnim humorom — sada na društvenim mrežama nazivaju “Z” kao “Zvastika” (Zvastika), usporedbu koja bi ih lako mogla dovesti u zatvor.

Analiza Nathana Hodgea, CNN

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI