Porez na digitalne usluge privremeno skinut s dnevnog reda EU-a

Porez na digitalne usluge privremeno skinut s dnevnog reda EU-a

Zemlje članice Europske unije privremeno su odustale od razmatranja uvođenja poreza na digitalne usluge i odlučile čekati na širi međunarodni dogovor u okviru OECD-a.

“U slučaju da do kraja 2020. ne bude dogovora na razini OECD-a, Vijeće EU-a moglo bi otvoriti raspravu za uvođenje toga poreza na europskoj razini”, rekao je rumunjski ministar financija Eugen Orlando Teodorovici, čija zemlja predsjedava Vijećem EU-a.

Hrvatski ministar financija Zdravko Marić, koji je sudjelovao na ministarskom sastanku, rekao je da se Hrvatska zauzima za globalni pristup tom problemu.

“Mi smo za to da se takav porez uvede na globalnoj razini. Također smo više za sustavni pristup tako da gledamo cjelokupnu poreznu bazu kao i potencijalnu poreznu bazu”, rekao je Marić.

Najveći zagovornik poreza na digitalne usluge je Francuska, koja smatra da bi velike internetske tvrtke poput Googlea, Amazona, Facebooka trebale plaćati porez tamo gdje se dobiti stvara i gdje imaju aktivnost, a ne samo tamo gdje su registrirane.

Protiv prijedloga su Švedska, Danska, Irska i Finska. (Hina)

Foto/Ilustracija/EP

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI