DiCaprio u kampanji za zaštitu netaknutih rijeka u Bosni i Hercegovini: “Neka rijeke BiH teku slobodno”

DiCaprio u kampanji za zaštitu netaknutih rijeka u Bosni i Hercegovini: “Neka rijeke BiH teku slobodno”

Hollywoodska filmska zvijezda Leonadro DiCaprio pridružio se u srijedu pozivima upućenim vlastima u Bosni i Hercegovini da trajno zabrane gradnju mini hidroelektrana u toj zemlji i tako spriječe uništavanje njenih rijeka i devastaciju okoliša.

“Neka rijeke BiH teku slobodno”, napisao je DiCaprio na svom Twitter nalogu ističući kako gradnja mini hidroelektrana ugrožava više od tisuću kilometara riječnih vodotokova u toj zemlji.

Holivudski glumac ovime je zapravo podržao početak kampanje različitih ekoloških udruga i nevladinih organizacija čiji je cilj zaštititi rijeke u BiH.

Organizacija pod nazivom Zaklada za društvene promjene podsjetila je kako upravo u srijedu istječe rok do kojega je trebao provesti zaključak Parlamenta Federacije BiH iz lipnja ove godine o potpunoj zabrani izgradnje malih hidroelekrana u tom entitetu.

“Šaljemo hitan poziv vladi Federacije BiH da trajno zabrani ovakve gradnje dopunom zaključka u zakonsko rješenje jer će u protivnom tisuću kilometara divljih i netaknutih rijeka Bosne i Hercegovine, kao i ljudi i životinje biti ozbiljno ugroženi”,  stoji u pozivu.

Parlament Republike Srpske ranije je odbio podržati ovakvu inicijativu.

Koordinacija različitih udruga pod nazivom Koalicija za zaštitu rijeka podsjetila je kako je više od 430 malih hidroelektrana u ovoj zemlji već izgrađeno ili se planira njihova izgradnja, čime se uništavaju neke od najočuvanijih i najraznolikijih europskih rijeka i šuma te preusmjerava i zagađuje voda.

Takve elektrane drastično mijenjaju okoliš, a korist donose samo neposrednim investitorima odnosno onima kojih eksploatiraju proizvedenu električnu energiju.

Rijeke između Slovenije i Albanije, uključujući i rijeke u Bosni i Hercegovini, smatraju se najvažnijim čvorištem za ugroženu biološku raznovrsnost slatkih voda u Europi, a 69 vrsta koje žive u ovim rijekama ne živi nigdje drugdje u svijetu. U cijeloj regiji planirana je izgradnja čak tri tisuće brana, a ukoliko se ti planovi realiziraju najmanje 10 posto europskih vrsta slatkovodne ribe će izumrijeti ili biti na rubu izumiranja. (Hina)

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI