Ante Babić: Radilo se o derogiranju Sabora i difamaciji samih zastupnika

Ante Babić: Radilo se o derogiranju Sabora i difamaciji samih zastupnika

HDZ-ov zastupnik Ante Babić, jedan od rijetkih iz redova saborske većine koji je cijelu noć proveo u sabornici, izrazio je žaljenje zbog smjera kojim je oporba “odvela” raspravu o izmjenama Poslovnika, tvrdeći da se radilo o derogiranju Sabora i difamaciji samih zastupnika.

Ako ste pratili raspravu i pogotovo stanke, to je govorilo da oporbene kolege to bagateliziraju, pa ste mogli čuti zahtjeve za stankama na temu “zima je hladna”, Evanđelje po Mateju, “pala je cijena banana”, zapravo jedno nepotrebno izrugivanje, derogiranje institucije Hrvatskog sabora i difamacije samih zastupnika, rekao je Babić za Hinu.

Rasprava o izmjenama Poslovnika, započeta u četvrtak oko ponoći, trajala je cijelu noć i još traje, jer je oporba poslije svake rasprave koristila poslovničko pravo na stanku prosvjedujući time što nije udovoljeno njezinu zahtjevu da se o Poslovniku raspravlja u petak.

Krateći noć, neki su zastupnici slikali selfije i objavljivali ih na Facebooku, dijeleći dojmove s pratiteljima. Mostov zastupnik Miro Bulj u jednom je trenutku izašao iz Sabora, pa na zasnježenom Markovom trgu ispisao “Hajduk”.

HDZ-ov zastupnik Ante Babić proziva oporbene kolege da su neizravno utjecali da rasprava o Poslovniku krene tek kasno navečer.

Na početku ovotjedne sjednice svi su klubovi dobili raspored rada i znalo se da će se u četvrtak prvo raspravljati o zakonima o poticanoj stanogradnji i najmu stanova, pa tek onda o izmjenama Poslovnika, kaže Babić i dodaje kako je činjenica da su oporbeni zastupnici “razvlačili” raspravu o najmu stanova, pa je Poslovnik kasno došao na dnevni red«.

Oporba, dakle SDP, Most, ŽZ i Glas, dogovorila se o taktici da će svaki klub zastupnika imati stanku, pa 10-12 replika, i vladajući su to prihvatili, kaže Babić.

O Poslovniku se raspravljalo cijelu noć, danas će, a možda i u ponedjeljak, javnost moći čuti sve što je zanima o tom dokumentu, kaže Babić i odlučno odbacuje oporbene prozivke da HDZ nešto “podvaljuje” i stavlja Poslovnik kasno na večer na raspravu kako javnost ne bi to vidjela i čula.

Ništa se nije radilo u tajnosti, iza leđa, naglašava Babić i navodi da se o izmjenama Poslovnika govori već tri-četiri mjeseca, da je bilo nekoliko rasprava u Odboru za Ustav, radijskih i televizijskih emisija.

Babić, koji u cjelonoćnoj raspravi nije sudjelovao, kaže da je u Sabornici bio jer je smatrao da treba ostati na toj točki, te jer je takav bio dogovor sa predsjednikom Kluba HDZ-a. Precizira i kako su u Sabornici bili i HDZ-ovi Milijan Brkić i Marko Šimić.

Autor/H/B.B./Foto/FaH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI