SAD upozorava: Kašnjenje s uspostavom vlasti slabi kapacitete BiH u oblasti terorizma

SAD upozorava: Kašnjenje s uspostavom vlasti slabi kapacitete BiH u oblasti terorizma

Kašnjenje s uspostavom vlasti i loša suradnja različitih agencija i institucija otežava donošenje snažnijih mjera i borbu protiv terorizma u Bosni i Hercegovini, navodi se u godišnjem izvješću State Departmenta o terorizmu širom svijeta kojega su u subotu prenijeli mediji u BiH.

Spora uspostava vlasti nakon izbora u listopadu prošle godine stalno odgađa donošenje novih mjera. Suradnja u provedbi zakona i dalje je otežana zbog međuljudskih i institucionalnih svađa”, navodi se u godišnjem izvještaju o terorizmu koji se tiče BiH.

State Department pojašnjava kako je unatoč izmjenama zakona, kaznena politika ostala jako blaga prema osumnjičenima za terorizam. “BiH je zatvorila neke pravne šupljine putem amandamana koji se odnose na terorizam u kaznenom zakonu, iako problem ostaje blago kažnjavanje”, navodi se u izvještaju State Departmenta.

U Parlamentu BiH prošle godine su usvojene izmjene Kaznenog zakona kojima je povećana minimalna zatvorska kazna za određena djela iz oblasti terorizma s pet na osam godina. Također je odbačena mogućnost da osuđeni teroristi plate kaznu umjesto da odu u zatvor u slučaju da je izrečena kazna do jedne godine zatvora. Vlasti BiH također su onemogućile da teroristi budu pušteni na uvjetnu slobodu.

“U Kazneni zakon uvedena su tri nova kaznena djela – putovanje i boravak u inozemstvu s ciljem terorizma, zloporabe informacijskih tehnologija ili cyber tehnologije u svrhu terorizma i krivotvorenja dokumenata u tu svrhu. Amandmani jačaju postojeće odredbe Kaznenog zakona o pitanju obuke terorista”, navodi se u izvještaju.

State Department izvijestio je i kako je nekoliko građana BiH tijekom 2018. godine pokušalo otputovati na strana ratišta iako su desetine ostale u Iraku, Siriji i Ukrajini. Po istome izvještaju ekstremistička ideologija i regionalne nacionalističke skupine ostaju potencijalni izvori terorizma u BiH. Velikim problemom State Department je ocijenio što ne postoji značajniji napredak u oblasti rehabilitacije i deradikalizacije te sprječavanja i borbe protiv nasilnog ekstremizma. (Hina)

Foto: U.S.Embassy – Sarajevo/ State Department

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI