“SJEDNICA VIJEĆA ZA DEMOGRAFIJU” Predsjednica Grabar-Kitarović: Potrebna sinergija svih dijelova društva u rješavanju problema demografije

“SJEDNICA VIJEĆA ZA DEMOGRAFIJU” Predsjednica Grabar-Kitarović: Potrebna sinergija svih dijelova društva u rješavanju problema demografije

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović istaknula je u ponedjeljak na sjednici Vijeća za demografsku revitalizaciju kako se nada sinergiji i koordinaciji svih tijela i dijelova društva u rješavanju problema demografije u Hrvatskoj.

Pitanje demografske revitalizacije je sudbonosno pitanje naše budućnosti, rekla je Grabar-Kitarović te dodala kako činjenica da je Vlada RH ustrojila Vijeće za demografsku revitalizaciju pokazuje kako o tom pitanju dijele iste poglede.

U konačnici Strategija nacionalne sigurnosti prepoznala je demografsku obnovu i revitalizaciju kao jednu od devet strateških ciljeva RH, rekla je predsjednica.

Podsjetivši na nedavno predstavljene populacijske politike njenog tima kojoj je cilj bio postaviti okvire za sveobuhvatni akcijski plan demografske revitalizacije koja će obuhvatiti ne samo populacijsku politiku već i promjenu stanja u državi.

Podsjetila je na negativni prirodni prirast kad je riječ o starenju i umiranju te niskoj stopi fertiliteta ili o migracijama iz ruralnih dijelova u urbane ili u druge države pretežno mladog stanovništva.

To utječe i na sastav stanovništva, ali i radne snage, a u konačnici na mirovinski, zdravstveni i sve druge sustave. Riječ je ne samo o financijskim potporama obitelji već o jednom širokom rasponu mjera koje su prije svega usmjerene na gospodarski rast i razvoj, dodala je.

Upravo ljudski resursi danas predstavljaju glavni resurs za rast i razvoj nekog gospodarstva, istaknula je. Mi taj kapital ubrzano gubimo i zato je dobro da smo sjeli zajedno i da u toj sinergiji i koordinaciji krenemo u razvoj mjera koji će uključivati sve pore društva, rekla je predsjednica.

Podsjetivši na mjere koje je njezin ured već predstavio, predsjednica Grabar-Kitarović kazala je kako želi čuti osvrt članova Vijeća na mjere koje je njezin ured već predstavio kako bismo zadržali neophodnu sinergiju i koordinaciju.

Iznijela je podatke prema kojima će Hrvatska 2051. godine izgubiti oko 1,1 milijun ljudi u odnosu na popis stanovništva iz 2011. godine i kazala kako su procjene da u Hrvatskoj danas živi manje od 4 milijuna stanovnika sa snažno izraženom neravnotežom u dobnom sastavu. Sve nam više pada udio mladih, a raste udio starijeg stanovništva.

Naglasila je kako će se povećavati broj tzv. mrtvih naselja, točnije onih u kojima nitko ne živi ili samo starije stanovništvo te da je prisutan veliki egzodus mladih u države EU-a. Stvarni broj je i 2,6 puta veći u odnosu na službenu statistiku i iznosi oko 250 tisuća”, kazala je Grabar-Kitarović i naglasila potrebu povratka tih ljudskih resursa u koje je država toliko uložila.

Predsjednica je dodala da je lani Hrvatsku napustilo oko 80 tisuća većinom mladih ljudi.

Sve ono što planira Vlada RH u velikoj mjeri poklapa se s onim što sam i ja predložila, istaknula je predsjednica i naglasila potrebu za snažnim paketom mjera. Dodala je i da je svjesna kada je predložila ove mjere da se one ne mogu primijeniti odmah i sada, već da su one srednjoročne i dugoročne.

Nužne su mjere snažne razvojne politike ali i pronatalitetne politike te u konačnici politike useljavanja, smatra predsjednica. I u prošlosti su postojali ambiciozni planovi demografske obnove koji nisu dali rezultate, a izostanak tih rezultata predsjednica je objasnila nedostatkom koordinacije i praćenja tih mjera.

Ohrabruje me ono što sam čula danas za sve ono što planira Vlada kako bi smo stvorili iste uvjete kao i države u koje nam se iseljavaju ljudi, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Predsjednica je izrazila nadu da će se naći zajednički dogovor poput onoga koji je postojao kada je Hrvatska ulazila u Europsku uniju.

Autor/HRT/Hina/Foto/Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI