DAN SJEĆANJA Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Reiner odao počast hrvatskim žrtvama atentata u Beogradu, 20. lipnja 1928.

DAN SJEĆANJA Potpredsjednik Hrvatskoga sabora Reiner odao počast hrvatskim žrtvama atentata u Beogradu, 20. lipnja 1928.

Izaslanstvo Hrvatskoga sabora, predvođeno potpredsjednikom Sabora i izaslanikom predsjednika Hrvatskoga sabora akademikom Željkom Reinerom u petak je na zagrebačkom groblju Mirogoju obilježilo Dan sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve.

Željko Reiner te zastupnici Marijana Petir, Maja Grba-Bujević, Ljubica Maksimčuk, Ivan Ćelić i Rade Šimičević, uime Hrvatskoga sabora, prigodno su obilježili Dan sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve.

Zastupnici su polaganjem vijenca i paljenjem svijeće kod Središnjeg križa odali počast žrtvama atentata počinjenog u beogradskoj Skupštini 20. lipnja 1928. godine – Stjepanu Radiću, Pavlu Radiću, Đuri Basaričeku, Ivanu Pernaru i Ivanu Granđi.

“Stjepan Radić je još tijekom života postao jednom od najuglednijih osoba na hrvatskoj političkoj sceni, beskompromisno promičući demokratske i republikanske ideje i boreći se protiv beogradske hegemonije, rekao je Reiner te dodao kako je Radić ostavio dubok trag u hrvatskom političkom životu svojim naukom utemeljenim na načelima slobode, društvene pravice i demokratičnosti kojima je aktivno djelovao na buđenje i osvješćivanje hrvatskoga identiteta. – Hrvatski narod je prošao trnovit put od ideje do života u slobodi u svojoj neovisnoj državi, a mi imamo sreću da živimo u vremenu u kojem su snove o samostalnoj Hrvatskoj, koje su sanjali Stjepan Radić i prije njega Ante Starčević, Eugen Kvaternik i mnogi drugi, ostvarili Franjo Tuđman i branitelji”, rekao je Reiner.

Hrvatski sabor donio je Odluku 2015. godine da se 20. lipnja proglasi Danom sjećanja na Stjepana Radića i lipanjske žrtve.

Autor/ Totalno/ Izvor/ Hrvatski sabor/ Foto: Izvor/ Facebook/ Željko Reiner

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI