Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje! Zagrepčani zapalili lampione duž Ulice grada Vukovara i kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu

Dan sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje! Zagrepčani zapalili lampione duž Ulice grada Vukovara i kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu

Uoči obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje, Klub veterana 148. brigade HV-a “Zagreb-Trnje” te brojni Zagrepčani u petak su uvečer zapalili lampione duž Ulice grada Vukovara i kod spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu.

Mjesec studeni za Vukovarce je već 32 godine traumatično razdoblje u kojem se s tugom i boli prisjećaju agresije na svoj grad, u kojoj je nakon najkrvavije bitke Domovinskog rata i tromjesečne opsade poginulo 2717 hrvatskih branitelja i civila, a grad je gotovo sravnjen sa zemljom.

Vukovar je pod opsadom bio 87 dana, a bitka za taj istočnoslavonski grad završila je 18. studenoga 1991. okupacijom grada koja je potrajala sve do 15. siječnja 1998. i mirne reintegracije hrvatskog Podunavlja, kojom su Vukovar i druga okupirana mjesta vraćeni u ustavno-pravni poredak Hrvatske.

Po podacima vukovarske bolnice, tijekom tromjesečne agresije na Vukovar ranjeno je 1219 branitelja i civila. U srpske koncentracijske logore odvedeno je oko 7000 zarobljenika, a iz grada je prognano oko 22.000 Hrvata i ostalih nesrba. Stotine djece ostalo je bez roditelja, a još i danas je na popisu nestalih osoba iz Domovinskog rata više od 380 onih kojima se svaki trag gubi u ratnom Vukovaru u jesen 1991. (Hina)

Foto galerija: Božidar Bebek/ Toatlno HR

About Author

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI