DAN DRŽAVNOSTI: Veličanstvena proslava pod vodstvom Franje Tuđmana na prepunom središnjem zagrebačkom trgu

DAN DRŽAVNOSTI: Veličanstvena proslava pod vodstvom Franje Tuđmana na prepunom središnjem zagrebačkom trgu

Povijesni datum 30. svibnja proglašen je Danom hrvatske državnosti odlukom HDZ-ove saborske većine u ožujku 1991. godine, kada je postao i službenim državnim praznikom i neradnim danom. Simbolično, konstituiranjem Hrvatskoga sabora 30. svibnja 1990. godine započeo je proces osamostaljivanja Hrvatske te se taj datum uvriježio kao svojevrsna prekretnica na putu ka budućoj hrvatskoj neovisnosti.

Uoči samoga zasjedanja Sabora, mnogi zastupnici i uglednici na čelu s dr. sc. Franjom Tuđmanom bili su u zagrebačkoj katedrali na svečanoj misi koju je predvodio zagrebački nadbiskup kardinal Franjo Kuharić, koji je u svojoj propovijedi ovaj dan označio kao pobjedu demokracije i prekretnicom u životu hrvatskoga naroda. Kardinal Kuharić je u toj prigodi izrazio uvjerenje da će se, u skladu s hrvatskim neotuđivim suverenitetom i za dobro te sigurnost hrvatskih građana, u budućnosti ostvarivati duhovni, moralni, kulturni i ekonomski napredak hrvatskoga naroda.

Podsjetimo, na prvim demokratskim i višestranačkim izborima u Hrvatskoj u proljeće 1990. (prvi krug održan je 22. i 23. travnja, a drugi 6. i 7. svibnja) pobijedio je HDZ pod vodstvom dr. sc. Franje Tuđmana, koji je predvodio masovni hrvatski nacionalni pokret usmjeren na osamostaljenje i neovisnost Hrvatske te napuštanje socijalističkog/komunističkog poretka, sa 42 posto glasova, što im je donijelo 60 posto saborskih mandata.

Nakon održanih izbora, Predsjedništvo HDZ-a 12. svibnja uputilo je poziv “cjelokupnom hrvatskom narodu u Domovini i iseljeništvu te svim građanima Hrvatske da 30. svibnja 1990. godine, na dan saziva Hrvatskog sabora i izbora Vrhovništva suverene Hrvatske, proslave svečano, ponosno i dostojanstveno”. Ujedno je u navedenom pozivu preporučeno da “taj datum ostane u tradiciji kao svehrvatski dan proslave hrvatske državnosti i dan duhovna izmirenja svih onih koji su se i pod različitim zastavama i idejama borili za slobodu i suverenost hrvatskoga naroda, sa zavjetom da ćemo svi zajedno složno raditi za bolje sutra i sreću svoje hrvatske domovine”.

Nakon što je završilo konstituiranje Sabora, uslijedila je veličanstvena narodna proslava na prepunom središnjem zagrebačkom trgu, koji je tada još nosio ime Trg Republike (danas Trg bana Josipa Jelačića).

I zato 30. svibnja 1990. godine, uz dan “Oluje”, odnosno Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja koji se slave 5. kolovoza u spomen na hrvatsku Vojno-redarstvenu operaciju oslobađanja dijelova Hrvatske od velikosrpske okupacije izvršenu od 4. do 7. kolovoza 1995. godine, mnogi oslikavaju kao dvije najznačajnije prekretnice u novijoj hrvatskoj povijesti. Uz dužno poštovanje 25. lipnju 1991. i 8. listopadu 1991., koji su također značajni datumi za Republiku Hrvatsku.

Foto: Screenshot/ YouTube

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI