MVEP : Zbog Dačićevih izjava Hrvatska sumnja u želju Srbije za dobrosusjedskim odnosima

MVEP : Zbog Dačićevih izjava Hrvatska sumnja u želju Srbije za dobrosusjedskim odnosima

Izjave srbijanskog ministra Ivice Dačića u kojima je neizravno optužio Hrvatsku za rehabilitaciju ustaštva neistinite su i uvredljive i otvaraju pitanje je li Srbija doista zainteresirana za izgradnju dobrosusjedskih odnosa, upozorilo je u nedjelju hrvatsko ministarstvo vanjskih i europskih poslova (MVEP).

MVEP je uputio notu srbijanskom veleposlanstvu u Zagrebu izražavajući nezadovoljstvo zbog Dačićevih izjava na otvaranju izložbe o Jasenovcu u sjedištu UN-a u New Yorku 25. siječnja.

Šef srbijanske diplomacije tada je rekao kako je cilj izložbe da se zločin u tom ustaškom logoru za vrijeme Drugog svjetskog rata “ne zaboravi i ne dopusti relativiziranje i rehabilitacija zločina”.
Ne navodeći izrijekom Hrvatsku, dodao je da je bilo “puno otpora od strane jedne države” da se ta izložba organizira u UN-u.

-Izjave ministra Dačića u UN-u pokazale su da Srbija nastavlja sa zloupotrebom i manipuliranjem žrtvama Jasenovca u dnevnopolitičke svrhe, stoji u priopćenju MVEP-a.

-Ovakve neistinite i uvredljive izjave upućene prema Hrvatskoj i njezinim dužnosnicima dovode u sumnju iskrenost deklarativnih stajališta Srbije o želji za pomirbom i izgradnjom dobrosusjedskih odnosa”, kažu na Zrinjevcu.
Uoči izložbe službeni je Zagreb osudio pokušaj Srbije da se prostor UN-a postavljanjem izložbe o logoru Jasenovac iskoristi za “manipulacije i plasiranje lažnih podataka«.

Prema pisanju beogradskih Večernjih novosti, Hrvatskoj je bila sporna fotografija tadašnjeg poglavara Katoličke crkve u Hrvatskoj Alojzija Stepinca i njegova “misija u pokatoličavanju Srba” te navođenje broja stradalih u Jasenovcu.

Ne navodeći o kojim se spornim dijelovima izložbe radi, u MVEP-u su rekli da su UN upozorili na pokušaj plasiranja lažnih podataka, nakon čega su organizatori bili prisiljeni iz postava ukloniti “najgrublje falsifikate”.
Od izložbe se ogradio i UN rekavši da je sadržaj isključivo u nadležnosti organizatora i da njezino održavanje u prostorijama UN-a ne implicira da je UN prihvaća.

Prema ranijem priopćenju srbijanskog ministarstva vanjskih poslova, izložba “Jasenovac – pravo na nezaborav” je najveća i najmonumentalnija izložba o Jasenovcu sa sedam tona opreme i eksponata koji na multimedijalni način Srbiju predstavljaju kroz srpsko-židovski projekt u povodu obilježavanja međunarodnog dana Holokausta.

Direktor postava je izraelski profesor dr. Gideon Greif, stručnjak za logore Auschwitz, Majdanek, Jasenovac i Zonderkomand, istodobno i šef skupine GH7 povjesničara iz sedam zemalja, čiji je postav “Jasenovac – pravo na nezaborav” prva izložba te skupine u UN-u 72 godine nakon Drugog svjetskog rata.

Autor/H/B.B./Foto/MVEP

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI