Na Cvjetnicu papa Franjo poručio da Crkva mora biti ponizna

Na Cvjetnicu papa Franjo poručio da Crkva mora biti ponizna

Deseci tisuća ljudi mahali su maslinovim granama i palminim listovima na Trgu sv. Petra na Cvjetnicu dok je papa Franjo vodio katolike u Veliki tjedan koji završava Uskrsom, pozivajući na poniznost Crkve.

Na Cvjetnicu kršćani obilježavaju dan na koji je, prema Bibliji, Isus ujahao u Jeruzalem, dok ga je mnoštvo pozdravljalo poput Mesije, da bi tek nekoliko dana kasnije bio razapet.

Nakon duge procesije preko trga u pratnji desetaka biskupa i kardinala te nakon čitanja Evanđelja papa Franjo je u homiliji kazao kako je važno oduprijeti se iskušenjima nadmenosti i ostati ponizan.

“Radosno klicanje pri ulasku Isusa u Jeruzalem nakon kojega je slijedilo njegovo poniženje. Oduševljeni usklici nakon kojeg je slijedilo okrutno mučenje. Taj misterij suprotnosti prati naš ulazak u Veliki tjedan svake godine”, dodao je.

Crkva se sama treba oduprijeti nadmenosti i svjetovnoj duhovnosti, dodao je nazvavši ih “najizdajničkijim iskušenjem koje prijeti Crkvi”.

Na kraju dvosatne službe papa Franjo je pozvao okupljeno mnoštvo da moli za mir posebno u Svetoj zemlji i čitavom Bliskom istoku.

Cvjetnica označava početak intenzivnog tjedna koji vodi do Uskrsa, najvažnijeg dana u kršćanskom liturgijskom kalendaru.

Na Veliki četvrtak papa Franjo će putovati u grad Velletri, južno od Rima, kako bi oprao i poljubio noge 12 zatvorenika i tako obilježio Isusovu gestu poniznosti prema apostolima noć prije nego što je umro.

Na Veliki petak papa Franjo će voditi procesiju Križnog puta oko rimskog Koloseja.

Poglavar 1,3 milijarde katolika u subotu navečer vodi Uskrsno bdjenje a na Uskrs tradicionalno se obraća porukom gradu i svijetu “Urbi et Orbi”. (Hina)

Foto/Vatican Media

KATEGORIJE
OZNAKE

KOMENTARI