Crtice iz hrvatske političke povijesti: Vesna Škare Ožbolt o reformi pravosuđa, povratku imovine, Haškom sudu

Crtice iz hrvatske političke povijesti: Vesna Škare Ožbolt o reformi pravosuđa, povratku imovine, Haškom sudu

Kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba Vesna Škare Ožbolt povodom trenutačnih zbivanja, prisjetila se svoje političke povijesti te je prepričala dane u kojima je kao ministrica pravosuđa odbila zahtjev bivšeg HDZ-ovog premijera Ive Sanadera za imenovanje suca Ivana Turudića na mjesto predsjednika Županijskog suda.

„Imenuj ga ili snosi konsekvence!“, zaurlao je Sanader nakon dvosatnog razgovora u kojemu je tadašnjoj ministrici objašnjavao zašto mora, unatoč preporukama Vrhovnog suda, imenovati Ivana Turudića za predsjednika Županijskog suda. Unatoč direktnoj zapovijedi, Škare Ožbolt na to je mjesto imenovala Mirjanu Rigljan. „Čim sam potpisala imenovanje, pomislila sam: nakon ovoga, moj život više neće biti isti“, prisjeća se Škare Ožbolt. Tadašnji glavni državni odvjetnik Mladen Bajić rekao joj je: „Imate petlje, dobro ste napravili.“

Razrješenju dužnosti je prethodio i raniji sukob s Ivom Sanaderom na temu poništavanja zahtjeva za povrat imovine stvarnim vlasnicima jedne od Sanaderovih nekretnina, za što ju je dočekao dokument koji je trebala potpisati, ali je odbila. Smjeni su prethodila brojna upozorenja, kao i medijski pritisak određenih novinara. Jedna od medijskih objava koje se živo prisjeća bila je izjava „Lakše je smijeniti ministricu pravosuđa nego naći teglu pekmeza u kuhinji“.

Unatoč izvanrednim rezultatima u području reforme pravosuđa, digitalizaciji zemljišnih knjiga i suradnji s Haškim sudom, Sanader je pokrenuo razrješenje. Zanimljivo je da su glasovi oporbe bili protiv, a presudili su glasovi HSLS-a i Đurđe Adlešić. „Pet minuta nakon glasovanja koje sam pratila na radiju stigla mi je poruka: ‘Vesnić, kad idemo na ručak?'”, prisjeća se Škare Ožbolt.

Vesni Škare Ožbolt u politici joj je teško padao takav osobni odnos i djelovanje za vlastiti probitak.

„U politici sam uvijek nastojala napraviti neku korist. Kad si u izvršnoj vlasti dobiješ moć, ali je pitanje koristiš li ju za opće dobro ili za svoj probitak. Meni nikada nije palo na pamet koristiti funkciju za osobni probitak. Kad god sam došla u priliku, radila sam nešto korisno i nikad nisam mijenjala svoj politički moto o ispravnom djelovanju“, zaključila je Škare Ožbolt.

Foto: Božidar Bebek

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI