ČOVJEK S NOVOM IDEJOM! Božinović: Hrvatska policija pozicionirala se kao pouzdan partner međunarodnim policijskim organizacijama

ČOVJEK S NOVOM IDEJOM! Božinović: Hrvatska policija pozicionirala se kao pouzdan partner međunarodnim policijskim organizacijama

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović kazao je da se akcija u kojoj je uhićeno više osoba zbog krijumčarenja 1,5 tona kokaina nije dogodila slučajno, ustvrdivši da se hrvatska policija pozicionirala kao pouzdan partner međunarodnim policijskim organizacijama.

Riječ je o jednoj od najvećih akcija, barem kad se radi o hrvatskoj policiji i organiziranom kriminalu, ustvrdio je Božinović na konferenciji za novinare i čestitao ravnatelju policije Nikoli Milini i istražiteljskom timu koji je u koordinaciji s Uskokom došao do takvog rezultata.

Hrvatska policija već nekoliko godina koordinira međunarodne akcije koje se tiču najtežih oblika kaznenih dijela, a u posljednjih četiri, pet godina razbila je čak 128 kriminalnih udruženja, istaknuo je Božinović.

“Hrvatska policija se pozicionirala kao jedan od najpouzdanijih partnera međunarodnih policijskih i drugih sigurnosnih organizacija na ovom dijelu Europe”, ustvrdio je.

Istaknuo je da su ojačali suradnju s EUROPOL-om i američkim agencijama, te ojačali međusobno povjerenje. SAD nisu samo ukinule vize za nositelje hrvatskih putovnica već su Hrvatsku svrstale među tri europske države koje uživaju privilegij brzog prelaska granica, u prosjeku 90 sekundi, napomenuo je Božinović.

Za tržište narkotika Božinović je ocijenio da se širi, kao i akteri na tom tržištu na jugoistoku Europe, ali rezultati policije su najbolji otkad se vode statistike.

Upitan ima li ova akcija veze s uhićenjima u Srbiji, gdje je među pet osoba uhićen i narkobos Darko Šarić, rekao je da hrvatska policija surađuje s drugim državama, pa u ovom trenutku postoji mogućnost suradnje i u tom konkretnom predmetu.

Vezano za aplikaciju Sky, koja je navodno pomogla u hvatanju kriminalaca, rekao je kako nikakve aplikacije ne bi pomogle da nije bilo istraživačkog rada policajaca, koji traje vrlo dugo.

Osvrnuo se i na rezultate istrage pada drona, odgovorivši novinarima, koji su ga pitali je li mu jasno što se to srušilo na Zagreb, da su čuli eksperte i vještake.

Poznate su činjenice, u dronu su bili bomba i upaljač, došlo je do rasprskavanja bombe zbog nekakve eksplozivne tvari, kazao je, dok nalaz Centra za vještačenja Ivan Vučetić nije pronašao tragove vojnog ni privrednog eksploziva.

Božinović je na sjednici Vlade izvijestio da je u 2021. godini iz minsko sumnjivog područja isključeno 45 km2. Pritom je utrošeno 360.038.850,24 kn, odnosno 94% planiranih sredstava, od kojih 35% čine sredstva iz fondova Europske unije.

U odnosu na površinu koja je planirana za isključenje u Planu protuminskog djelovanja za 2021. godinu, sve površine su pregledane i razminirane, no zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta na površini od 8,4 km2 nije provedena geodetska izmjera od strane ovlaštenih geodeta koja je formalni preduvjet za izdavanje potvrde o isključenju područja iz minski sumnjivog područja.

Shodno navedenome površina od 8.4 km2 nije formalno isključena iz minski sumnjivog područja prošle godine već je to učinjeno ove godine, a zbog istoga razloga nisu u cijelosti utrošena ni sva planirana financijska sredstva u 2021 godini. U 2021. g. pronađeno je i uništeno 1 262 komada minsko eksplozivnih sredstava i 810 komada neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Na kraju 2021. godine površina minsko sumnjivog područja iznosi 204,4 km2 unutar 37 jedinica lokalne samouprave u 7 županija, a obilježena je s 8 022 oznake minske opasnosti.

U prošloj godini dogodila su se dva minska incidenta u Karlovačkoj županiji. Prvi je bio u općini Saborsko, kada je grupa od 18 migranata, državljana Pakistana, ilegalno ušla u Republiku Hrvatsku te su prolazili kroz minski sumnjivo područje. Pritom je stradalo 7 osoba, od čega jedna smrtno, dok su dvije teško, a četiri lakše ozlijeđene. Kod drugog minskog incidenta koji se dogodio u općini Vojnić nije bilo žrtava.

Područni uredi civilne zaštite na području 5 županija održali su ukupno 89 edukacija o minskoj opasnosti kojima je ukupno obuhvaćeno 4 165 osoba raznih dobnih skupina.

Božinović je zaključno istaknuo da je početkom 2021. godine minski zagađeno bilo 8 županija te da je tijekom 2021. godine minska opasnost u cijelosti uklonjena s područja Zadarske županije, dok se ove godine to isto planira za Požeško-slavonsko županiju.

Izvor: Hina/Vlada/MUP/ Foto: Totalno.hr

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI