ČOVJEK KOJI JE USTROJIO HRVATSKU VOJSKU: Na današnji dan rođen je Gojko Šušak, ratni ministar obrane Republike Hrvatske

ČOVJEK KOJI JE USTROJIO HRVATSKU VOJSKU: Na današnji dan rođen je Gojko Šušak, ratni ministar obrane Republike Hrvatske

Na današnji dan, 16. ožujka 1945, u Širokom Brijegu, u Bosni i Hercegovini, rođen je Gojko Šušak, hrvatski političar i ratni ministar obrane Republike Hrvatske, te jedan od najbližih suradnika prvog hrvatskog predsjednika dr.Franje Tuđmana.

Na poziv prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u Hrvatsku se iz Kanade se vratio 1990. godine, a nakon prvih demokratskih izbora, 30. svibnja postao je ministar iseljeništva u Vladi Republike Hrvatske.

Gojko Šušak sanjao je slobodnu i neovisnu Republiku Hrvatsku, a povratkom u Domovinu dao je neizmjeran doprinos u njezinoj obrani i stvaranju. Njegove riječi i djela postala su simbolom pobjeda u oslobodilačkim operacijama: “Gospodine Predsjedniče, zadatak je izvršen!”.

U iznimno teškim političkim, vojnim, financijskim okolnostima ministar Šušak ustrojio je Hrvatsku vojsku, oslobodio sva okupirana područja Republike Hrvatske omogučujući povratak stotina tisuća hrvatskih prognanika te osigurao sve preduvjete za ulazak Hrvatske u NATO. Umro je 3. svibnja 1998. u Zagrebu. Na njegovom pokopu William Perry rekao je kako je Šušak „za Hrvatsku bio presudan u uspostavi slobode, a za Sjedinjene Države za uspostavu mira“.

Zbog iznimnog doprinosa u stvaranju samostalne Republike Hrvatske i Oružanih snaga višestruko je odlikovan: Veleredom kralja Petra Krešimira IV. s lentom i Danicom, Veleredom kralja Dmitra Zvonimira s lentom i Danicom, Redom kneza Domagoja s ogrlicom, Redom Nikole Šubića Zrinskom, Redom Ante Starčevića, Redom Stjepana Radića, Redom Hrvatskog trolista i Spomenicom Domovinskog rata. Posmrtno je 5. svibnja 1998. godine promaknut u čin stožernog generala Hrvatske vojske.

Autor/ Totalno.hr/ Foto: Arhiva MORH

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI