ČOVIĆ I DODIK BJESNE: Šef Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić “Osmica” dobio pristup podacima do 2026. godine

ČOVIĆ I DODIK BJESNE: Šef Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osman Mehmedagić “Osmica” dobio pristup podacima do 2026. godine

Istražujući je li još jedna visokoškolska diploma šefa Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Osmana Mehmedagića navodno nevaljana, policija je u petak u Tuzli uhitila direktora Američkog sveučilišta Denisa Prcića čiju diplomu Mehmedagić posjeduje. Po nalogu državnog Tužiteljstva BiH obavljen je pretres Američkog sveučilišta te Prcićev stan u Tuzli, a akcija se istodobno odvijala i u Sarajevu. Svima u Bosni i Hercegovini pa i nama u Hrvatskoj je vrlo jasno da je to bila politički montirana optužnica u režiji Dodik i Čović, a provoditelj njihov opačina je javnosti dobro poznati Tužitelj Oleg Čavka.

Naime, brojne državne agencije u BiH, među njima i sigurnosne agencije, poput Granične policije BiH, SIPA-e, potpisale su suradnju s ovim privatnim sveučilištom.

Prcić se prije uhićenja obratio medijima i rekao da je riječ o predmetu koji se vodi u vezi s izdavanjem diplome direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću.

“Cilj je da se Mehmedagić pokuša skinuti sa direktorske funkcije. Oni su došli kako bi izuzeli dokumentaciju, a radi se i na tome da se ja pritvorim, zatvorim, uhapsim. Sve je ovo spinovanje kako bih se ja diskriminirao, izvršivši pritisak da poništim Mehmedagićevu diplomu. Danas su izvršili pretres u mom stanu gdje nisu ništa našli, a omogućio sam im izuzimanje i dokumenacije iz prostorija univerziteta”, rekao je Prcić.

On je naveo da je Mehmedagić u periodu od 2008. do 2013. godine bio student Američkog univerziteta u BiH.

“Suština je ta da je on također u Banjoj Luci završio fakultet i zbog političkih događanja između Tužilaštva BiH, odnosno Olega Čavke i Gordane Tadić s Mehmedagićem, njega pokušavaju ukloniti s direktorske pozicije jer radi na NATO integracijama i s partnerskim zemljama. Oni su mu poništili prošlu diplomu, ali mu je sud u Banjoj Luci vratio. U međuvremenu, dok se čeka drugostepena presuda, oni pokušavaju kupiti prostor, poništavajući diplomu Američkog univerziteta”, rekao je Prcić.

Prcić je u kratkoj poruci rekao da Fahrudin Radončić ruši Američki univerzitet.


“Sin Fahrudina Radončića je bio upisan ovdje. I platio je Fahrudin Radončić 12 hiljada KM školarinu. I drugi političari iz RS-a… Ali, mi smo sada meta. Nije bio problem kada je sin od Šekija Radončića završio 4 godine studija i magistarski studij, koji je uredno platio. Nije bio problem kad je trebao Irhad, sin Fahrudina Radončića, da diplomira. Mi smo se trudili da mu pomognemo. E, sada, gospodin Radončić, sa kojim sam bio dobar prijatelj do jučer, samo zbog Osmana Mehmedagića ruši Američki univerzitet”, kazao je Denis Prcić u svom obraćanju medijima, piše Slobodna Bosna.

Iz Obavještajne – sigurnosne agencije (OSA) naveli su da je diploma Mehmedagića uredno stečena i izdata, što je potvrđeno u više ranijih provjera koje je kroz svoju karijeru u obavještajnom sektoru prolazio.

“OBA BiH i direktor Mehmedagić su već duže vrijeme pod konstantnim udarima pojedinih pravosudnih i političkih centara moći, kojima ne odgovara zakonit, profesionalan i odgovoran rad agencije u borbi protiv kriminala i drugih štetnih djelovanja po državu BiH i njene građane”, navode.

Dodaju da je “pokušaj da se na ovakav način diskredituju Mehmedagić i OSA samo nastavak tih udara” i da je “potpuno jasno ko i s kojim ciljem stoji iza njih”.

“Pravosudne institucije i inspekcije imaju pravo da u skladu sa zakonom vrše provjere, ali niko nema pravo da montira bilo kakve istrage kojima bi diskreditovali osobe koje se suprostavljaju organizovanom kriminalu u BiH”, kažu.

Bisera Turković, ministrica vanjskih poslova BiH, rekla je da su Osmanu Mehmadagiću, direktoru OSA-e, i Trifku Buhi, njegovom zamjeniku, te glavnom inspektoru te sigurnosne agencije Damiru Bevandi izdate dozvole za raspolaganje podacima do 2026. godine.

“Izvještajno-obavještajni odbor nije napravio izuzetak i djelovao je u skladu s ovlastima”, rekla je Bisera Turković odgovarajući na pitanje Edite Đapo, poslanice SBB-a, na prvoj posebnoj zajedničkoj sjednici oba doma Parlamentarne skupštine BiH, koja je pitala da li je Mehmedagiću istekla sigurnosna dozvola i da li je obnovio i šta je Izvršno-obavještajni odbor učinio da OSA radi legalno.

Turkovićeva je dodala da je OSA u sijećnju 2021. godine, prije isteka Mehmedagićeve dozvole, pokrenula proces redovne sigurnosne provjere, koja se vodi tajno i vrlo tajno.

“Do završetka redovne sigurnosne provjere, Mehmedagić je u svojstvu direktora OSA-e bez provjere mogao da ima pristup tajnim podacima stepena ‘interno’ i ‘povjerljivo’. Napominjem da je Mehmedagić ovlastio Trifka da umjesto njega raspolaže dokumentima s ‘tajno’i ‘vrlo tajno'”, rekla je ona.

Na žalost krimmiljea u BiH Osmica nastavlja borbu protiv organiziranog kriminala. Mehmedagić može normalno obavljati dužnost direktora OSA-e.

Odakle ta silina napada na šefa te službe u Bosni i Hercegovini?

Srbijanski i ruski obavještajci preko Dragana Čovića i bosanskohercegovačkog HDZ-a i u suradnji s čelnikom Republike Srpske Miloradom Dodikom pokušavaju potkopati stabilnost i to napadima na obavještajnu agenciju OSA koja uzgred rečeno ima jako dobre odnose s američkom agencijom CIA.

Ravnatelj Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Mehmedagić 16.3.2021, boravio je u službenoj posjeti NATO-u u Bruxellesu, gdje je otputovao na poziv Davida Cattlera, pomoćnika za sigurnost i obavještajne poslove glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga, a to je ujedno i priznanje za ravnatelja OSA-e koji se već pokazao kao ozbiljan partner NATO-a na Zapadnom Balkanu.

OSA BiH proteklih nekoliko godina nalazila se na meti žestokih udara Milorada Dodika.

Čović i Dodik sklapaju dil oko izbornog zakona i članstva u NATO savezu. Bosnu i Hercegovinu to dodatno destabilizira, smatra novinar Vlado Vurušić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik ponovno je u nedjelju odbacio mogućnost da ta zemlja postane članica NATO saveza nakon što je ministar obrane Sifet Podžić ustvrdio kako se zemlja nalazi na korak od toga cilja.

„Republika Srpska ostaje privržena vojnoj neutralnosti i onome što je Narodna skupština entiteta donijela“, rekao je Dodik.

Srbi u BiH snažno se protive članstvu te zemlje u Sjevernoatlantskome savezu držeći isti stav kao i Beograd, dok istodobno hrvatska i bošnjačka strana snažno podupire ideju o pristupanju ovome vojnom savezu.

Tijekom dana ministar obrane BiH Sifet Podžić izjavio je kako je ova zemlja na korak od članstva u NATO savezu budući Bosna se nalazi u Akcijskom planu za članstvo (MAP).

„MAP je posljednji program koji NATO ima u genezi pred punopravno članstvo”, istaknuo je Podžić.

Dodik je pak odgovorio kako od toga nema ništa jer entitet Repubika Srpska ne bi podržala pristupanje tome savezu.

„Ako BiH može ući, ili Federacija BiH u NATO, neka uđe sutra pa da vidimo kako će bez nas. Ako oni misle da mogu ići u NATO, neka dođe na odlučivanje pa ćete vidjeti da od toga nema ništa. Mi ostajemo privrženi vojnoj neutralnosti i onome što je Narodna skupština donijela“, poručio je Dodik.

Na posljednjem summitu država članica NATO saveza na vrhu, na kojemu je hrvatski predsjednik tražio izmjene sadržaja deklaracije u vezi BiH, potvrđena je i njezina perspektiva za eventualno članstvo.

Po izjavama Milorada Dodika svima u Bosni i Hercegovini pa i Svijetu i Europi vrlo jasno zbog čega se potkopava šef te sigurnosne službe u toj zemlji.

Poziv iz Bruxellesa direktoru OSA-e uslijedio je ubrzo nakon što je BiH u sjedište NATO-a poslala novi dokument programa reformi, potvrđujući svoju opredjeljenost na putu atlantskih integracija. “Bosna i Hercegovina je bliski partner, tročlano Predsjedništvo upravo je prije nekoliko dana donijelo odluku da dalje razvija svoje partnerstvo s NATO-om. Pozdravljamo to u NATO-u”, izjavio je početkom ožujka Stoltenberg.

Mehmedagić, je već nekoliko puta bio domaćin najutjecajnim ljudima iz Centralne obavještajne agencije (CIA) SAD-a. Bivši direktor CIA-e John O. Brennan 2016. godine stigao je u glavni grad BiH kako bi se sastao s direktorom OSA-e, a Mehmedagić je bio i domaćin sastanka sa zamjenikom direktora CIA-e Vaughnom Bishopom.

Agencija OSA – OBA je odgovorna za prikupljanje obavještajnih podataka u vezi s prijetnjama po sigurnost Bosne i Hercegovine kako u zemlji tako i u inostranstvu, njihovo analiziranje i prenošenje ovlaštenim službenim licima te ostalim nadležnim tijelima, gdje pod prijetnjama po sigurnost Bosne i Hercegovine smatraju prijetnje suverenitetu, teritorijalnom integritetu, ustavnom poretku, osnovama ekonomske stabilnosti Bosne i Hercegovine, kao i prijetnje po globalnu sigurnost koje su štetne po Bosnu i Hercegovinu uključujući i velike promjene koje dovode do složenih i međusobno povezanih sigurnosnih dešavanja u užem i širem okruženju, a to je ono što smeta čelniku HDZ-a BiH Draganu Čoviću i čelniku Republike Srpske Miloradu dodiku.

Autor/ Totalno/ Foto: OSA – OBA

KATEGORIJE
OZNAKE
Podijeli

KOMENTARI